TECHKNOW

Resize
Dock/Undock
NEW FAQ ADDED
X

Hatékonyabb fémmegmunkálás intelligens szerszámokkal a digitális világban


A gyártás digitalizálása – az Ipar 4.0 kulcsfontosságú eleme – új értelmet ad a termelési módszereknek, melyeket a jellemzően hagyományos fémmegmunkáló ipar is egyre inkább átvesz. A forgácsoló cégek a hatékonyabb termelés érdekében elkezdték alkalmazni ezeket a módszereket vagy teljesen átemelve vagy részben beépítve meglévő rendszereikbe.
Az új igények a technológiai folyamatok szinte minden elemében tetten érhetőek: a tervezéstől és kommunikációtól (hálózatok) kezdve a gépeken át egészen a szerszámokig, melyek vitán felül a gyártási rendszerek leghagyományosabb részei. A forgácsolószerszám gyártóknak új termékek kifejlesztésével reagálniuk kell az ilyen új igényekre.
A forgácsolószerszámok digitálissá alakítása két úton halad. Az első lehetővé teszi a forgácsolószerszámok számára, hogy kommunikáljanak a fejlett szerszámgépekkel és kiber-fizikai rendszerekkel, hogy adatokat szolgáltassanak a szerszám kopásáról, az előrelátható éltartamról, a szerszám teljes forgácsolásban eltöltött idejéről, stb.
A másik trend a forgácsolószerszám gyártójától származó, a szerszámra vonatkozó információkhoz kapcsolódik. A gyártóktól régóta elvárás, hogy a termékeikről adatokat, katalógusokat és útmutatókat biztosítsanak. A jelenlegi kihívás az, hogy a virtuális megmunkálástól kezdve a termelési folyamat minden részéhez szükséges digitális adatokat is biztosítsák a szerszámról.
Ennek jó szemléltetője az ISO 13399 szabvány, mely számítógépes megjelenítést és adatátadást ír elő a szerszámokról és a befogókról – mely az első lépés a szerszám adatainak platformoktól függetlenné válásához. Az okos gyárak csak az e szabványnak megfelelő, digitális adatokkal rendelkező szerszámokat fogják alkalmazni a termelésben, így az átfogó, digitális adatforrások biztosítása fontos követelmény a forgácsolószerszám gyártók számára; az ilyen integrált adatok a forgácsolószerszámok elválaszthatatlan részei lesznek.
A fejlett technológiák beemelésével a forgácsolószerszám gyártók nem csak a saját termelésüket javítják majd, hanem kulcsfontosságú kapcsolatot biztosítanak az okos gyárak és mérnöki cégek számára az ipari információs láncban.
Az ISCAR felismerte, hogy a fémmegmunkálás digitális megoldásainak kifejlesztése és adoptálása az egyik legfontosabb feladat. Ilyen például a MATRIX, egy automata szerszámkiadó, az okos gyárak üzemszinten kihagyhatatlan eleme, vagy a szerszám-összeállítási opciók 3D és 2D formátumban az ISCAR elektronikus katalógusában (E-CAT), – e termékek csak néhány példái az okos gyártás fizikai és virtuális világainak egyesítésére tett lépéseknek.

Virtuális összeállítás
A meglévő marószerszámok összeállítási lehetőségein túl az E-CAT bővített a virtuális megmunkálási lehetőségeket kínál fúrókhoz és menetkészítő szerszámokhoz. Ez az új funkció az ISO 13399-es szabványnak (1. kép) megfelelő szerszámösszeállítási ábrázolást kínál fúrókhoz vagy menetfúrókhoz. Az összeállítások 2D vagy 3D file-okként is elérhetőek, melyek letölthetők az ISCAR E-CAT weboldaláról, és így közvetlenül a felhasználó CAM rendszerébe emelhetők. Így Ön különböző szimulációkat futtathat a forgácsolásról, az ütközések ellenőrzéséről, optimális szerszám beállításokról, stb. A szimulációknak köszönhetően az üzemszinten előforduló hibák száma minimálisra csökkenthető, ezzel időt és költségeket spórolhat a gyártás tervezése során.

Okos szkennelés
Az ISCAR szerszámok, lapkák, és befogók méreteiről szóló adatok, valamint az ajánlott forgácsolási paraméterek az ISCAR 4.0Pro mobilalkalmazáson keresztül is elérhetők, melyet a felszerszámozás hatékonyabbá tétele érdekében fejlesztettünk ki. Az ISCAR 4.0Pro egy okos 2D Matrix vonalkódolvasó (2. kép), mely átjáróként működik a cég szerszámokkal kapcsolatos forrásaihoz, így a vásárlók jobb döntéseket hozhatnak a szerszámok kiválasztásakor és rögtön látják saját készletüket. Az alkalmazás minden ISCAR termék technikai adatához gyors hozzáférést biztosít. Az információk az ISO 13399-es szabványnak megfelelően szolgáltatnak adatokat a szerszám-összeállításról, forgácsolási paraméterekről, minőségekről, a szerszámok tömegéről és egyéb termékekről, valamint használati utasítások is elérhetők. Az adatok a 2D Matrix Adat vonalkód szkennelésével érhetők el, mely az ISCAR szerszámok és termékek csomagolásán található.

Az információ világa
Az ISCAR nemrég elindította az ISCAR WORLD-öt, egy átfogó alkalmazást, mely minden online ISCAR applikációt, felületet és termékkatalógust egyesít (3. kép). Az alkalmazás azonnali hozzáférést kínál az E-CAT-hoz, az ISCAR 4.0Pro-hoz, az E-Commerce-hez (egy szerszámrendelő webshop), a média felületekhez, az ISCAR Tool Advisor-hoz – mely egy átfogó rendszer a szerszámok kiválasztásához, forgácsolási paraméterekhez, megmunkálási számításokhoz, gyakran ismételt kérdésekhez. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék, összehasonlítsák és kiválaszthassák azokat a szerszámozási lehetőségeket, melyek számukra a legmegfelelőbbek. Az alkalmazás folyamatosan frissül, és a benne található adatok is bővülnek új virtuális ajtót nyitva egy naprakész információkat tartalmazó világhoz.
Az Ipar 4.0 éra okos megmunkálásaira jellemző a hálózati technológiákon alapuló, valós és virtuális világok kombinációja, mely a gyártási lánc minden egyes elemére, így a forgácsolószerszámokra is vonatkozik. A fejlett megmunkálási rendszerek megkövetelik, hogy a szerszámok releváns adatokat „tartalmazzanak” – magas IQ-t – mely által azok beemelhetők az intelligens gyártási folyamatokba.

Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat    Adatvédelmi Nyilatkozat
© ISCAR Hungary Kft. Fémmegmunkáló szerszámok (Iscar.hu) Minden jog fenntartva.