Frequently Asked Questions
  Váltólapkás Marás
 • What is a cutting edge angle and what is a lead angle?
  There are various international and national standards that specify the active geometry of cutting tools very precisely. The “cutting edge angle” is the angle between the main cutting edge of a milling cutter and the plane containing the direction of feed motion. "Lead angle" (or “approach angle”) is the angle complementary to the cutting edge angle, i.e. the sum of these both angles is 90°. For example, for a typical face milling cutter the cutting angle is the angle between the cutting edge and the plane, which the cutter generates. If this angle is 60°, then the lead angle will be 30°. The cutting edge angle and the lead angle are equal only for 45° milling cutters. The term "lead angle" is more commonly employed in the U.S., while "approach angle" is often used in Europe.
 • What is the difference between "face mill" and "shell mill"?
  These two terms relate to different and complementary features of milling cutters. They are not interchangeable. Milling cutters are classified according to the following main factors:
  • Machine surface type: plane, shoulder, 3D-surface, etc.
  • Cutter mounting method: on mandrel or arbor, in holder, directly in spindle
  • Structure: monolithic; assembled
  • Cutting part material: high speed steel, tungsten carbide, ceramics, etc.)
  "Face mill" characterizes a main field of application - milling flats by the cutting face of a mill. "Shell mill" refers to the design configuration of a mill: the mill has a central bore for mounting on arbor. This configuration is typical for face mills.
 • What is the difference between heavy and heavy-duty milling?
  Sometimes the terms “heavy” and “heavy-duty” are used mistakenly as synonyms. In principle, “heavy milling” (and “heavy machining") relates to milling large-sized and heavy-weight workpieces on powerful machine tools and refers more to the dimensions and mass of a workpiece. “Heavy-duty” specifies a degree of tool loading and mainly characterizes a mode of milling.
 • Which cutting conditions are considered as unfavorable and which are unstable?
  Unfavorable cutting conditions include:
  • workpiece with skin (siliceous or slag, for example)
  • significantly variable machining allowance
  • considerable impact load due to non-uniform machined surface
  • surface with high-abrasive inclusions
  Unstable cutting conditions refer to the low stability of a complete system (machine tool, workpiece holding fixture, cutting tool, workpiece) due to:
  • poor tool and workpiece holding
  • high tool overhang
  • non-rigid machine tools
  • thin-walled workpiece
  The terms "unfavorable" and "unstable" are not interchangeable.
 • How is average chip thickness measured?
  In milling, the thickness of chips is not constant and varies during cutting, depending on several factors. The average chip thickness (hm) is a virtual parameter that characterizes mechanical load on a milling cutter and a machine tool. There are different methods for calculating hm. The most common method is to compute it in relation to the half of an angle of engagement, where the latter is the central angle that corresponds to the arc of a contact between a milling cutter and a workpiece.
 • Melyek az ISCAR váltólapkás maró szerszámcsaládjai?
  A váltólapkás maró család a főbb marási folyamatokhoz használható marókat tartalmaz: jobbos vállak marásához, nyílt síkfelületek maráshoz, élek marásához (letörésekhez) és mély vállak marásához, 3-D felületekhez (profilmarás), hornyok és oldalhornyok marásához, éltörésekhez, stb. A nagy előtolású maráshoz (egy speciális megmunkálási módszer) kifejlesztettük a marók egy külön családját.
 • Az ISCAR azon váltólapkás marószerszám-családjai, amelyek megnevezése a „HELI” kifejezéssel (a „helix” rövidítése) kezdődik, illetve a „helikális vágóél” és „helikális marás” gyakran előnyökként vannak kiemelve a műszaki információkban. Miért?
  Az 1990-es évek elején az ISCAR piacra dobta a HELIMILL marószerszám-családot, amely tagjai helikális vágóélű váltólapkákka voltak ellátva. A nagy hatékonyságú vágóél a hullámos homlokfelület és a helikális lapka oldalfelület (hátlap) találkozásánál keletkezik. A HELIMILL szerszámok kialakítása állandó pozitív vágóélt és állandó hátszöget tett lehetővé a teljes marási hosszon. Ez a kialakítás azonnali jelentős csökkenést jelentett a teljesítmény igényben, valamint puha vágást eredményezett. A HELIMILL egy újfajta kialakítás előfutára volt, amely ma már a váltólapkás marás általánosan elfogadott szbványának számít és a lapkák hullámos felületeit helyezi előtérbe. A „HELI” kifejezés a helikális vágóélre utal, amely az ebbe a családba tartozó váltólapkás marók legjelentősebb előnyét adja.
 • Szerepel-e az ISCAR kínálatában alumínium megmunkálására alkalmas váltólapkás marószerszám?
  Igen Az ISCAR kifejlesztett egy teljes termékcsaládot a váltólapkás marószerszámokból, amelyek kifejezetten az alumínium hatékony megmunkálására szolgálnak. Ezen jó minőségű marók normál vagy könnyített szerszámtesttel vannak tervezve, egyedi elven működő keményfém lapka rögzítéssel, állítható lapkatartókkal, különféle élkialakítású és különböző sarokrádiuszú köszörült és polírozott lapkákkal, valamint - az alumínium megmunkálásban legnépszerűbb - polikristályos gyémánt (PCD) élekkel rendelkező lapkákkal. A marók legtöbbje a szerszámtest belsejében futó hűtővíz-csatornákkal van ellátva. Az ISCAR váltólapkás marószerszámainak HELIALU sorozata hatékonyan alkalmazható az alumínium nagy sebességű megmunkálására (High speed machining - HSM), és megfelelő forgácskihozatali arányt (Metal removal rate - MRR) biztosít.
 • Az „erősen pozitív” kifejezés gyakran szerepel a váltólapkás marószerszámok leírásában. Mit is jelent ez?
  Általában ez a kifejezés a váltólapkás marószerszám homlokszögére vonatkozik. A porkohászati eljárások fejlődésével megjelentek a helikális vágóélű lapkák, amelyeknek homloklapja „agresszívan” emelkedik a lapka vágóéléhez képest. Ez jelentős növekedést eredményez a lapkákat hordozó marószerszám pozitív élszögeiben (normál és axiális). Az „erősen pozitív” kifejezés erre a kialakításra utal. Megjegyzés: Ez a definíció a technológia jelenlegi állását mutatja. Mivel a porkohászati keményfém lapkákkal szerelt szerszámok gyártása nem csökkenti a saját forrásait (nem korlátozott az alapanyagkészlet), feltételezhetjük, hogy a ma „erősen pozitív”-ja holnapra már „normál”-nak fog számítani.
 • A keményfém a váltólapkák fő anyaga marásnál. Az ISCAR a különféle keményfém minőségek széles választékát biztosítja. Hol találhatok információkat az anyagminőségre, a javasolt vágósebességekre és a felhasználási területre vonatkozóan?
  Az ISCAR számos elektronikus illetve nyomtatott katalógust, használati útmutatót adott ki, amelyekben megtalálhatók ezen információk: részletezve vannak az anyagminőségek (alapanyag típus, bevonatok), az ISO szabványok szerinti felhasználási területek, valamint vágósebesség-tartományok. A részletekért és további segítségért kérjük lépjen kapcsolatba az ISCAR helyi képviselőjével.
 • Van-e a váltólapkás marószerszámoknak belső hűtőanyag-csatornájuk?
  A mostanában piacra dobott legtöbb váltólapkás marószerszám a szerszámtesten belül kialakított belső hűtőcsatornával rendelkezik, amely a hűtőanyagot az egyes lapkákhoz vezeti.
 • Vannak olyan feltűzhető kukorica marók, amelyek nem rendelkeznek ilyen csatornával. Amennyiben belső hűtőanyag ellátás szükséges, hogyan kell módosítani a marókat?
  A legtöbb esetben ilyen módosítás nem szükséges. Ehelyett az ISCAR által biztosított, állítható fúvókás rögzítőcsavaros megoldás használható a problémára. A csavar nem csak a feltűzhető maró rögzítését biztosítja a befogón, hanem hatékony hűtőanyag ellátást is biztosít közvetlenül a marási zónában, valamint javítja a forgácseltávolítást. A csavaros megoldás állíttható része, a fúvóka, a hűtőanyag ellátásának egyszerű állíthatóságát biztosítja a maró süllyesztési mélységének, a lapkaméretnek illetve a szükséges eljárásnak a függvényében.
 • Hogyan garantálható a lapkákat a marószerszámba rögzítő csavarok megfelelő meghúzási nyomatéka?
  A váltólapkás maróknál az ISCAR kétféle nyomatékkulcsot kínál: állítható és állandó nyomatékkal. Az első típus egy bizonyos tartományon belül, a felhasználó által állítható nyomatékot biztosít, míg a második előre beállított, állandó nyomatékkal rendelkezik. A lapkák rögzítéséhez szükséges, a rögzítőcsavarokon alkalmazandó meghúzási nyomaték a megfelelő katalógusokban, prospektusokban és használati utasításokban található. Ezen felül ez az adat most már a marószerszám szárára is rákerül a szerszámjelzés részeként.
 • Melyik a jobb a termelékenység szabályozására: az előtolásnak vagy a fogásmélységnek a megengedett határokon belüli változtatása?
  Fontos megjegyezni, hogy erre a kérdésre nincsen egyértelmű válasz, számos tényező befolyásolja azt. Azonban nagy általánosságban, azonos MRR (forgács eltávolítási arány) mellett, a megnövelt előtolás csökkentett fogásmélység mellett jobb megoldás, mint az ellenkező felállás (kisebb előtolás, nagy fogásmélység), mivel így általában nagyobb szerszám élettartam érhető el.
 • Hogyan találhatok hatékonyabb váltólapkás marószerszámot az alkalmazásaimhoz?
  Amennyiben ismertek az alkalmazás paraméterei, az ITA (ISCAR Tool Advisor) nevű számítógépes keresőprogram nagyon hatékony eszköz erre. A szoftver ingyenes, és akár mobiltelefonra is telepíthető. Amennyiben a kérdés ennél átfogóbban értendő, illetve a megfelelő marócsalád kiválasztására vonatkozik, a prioritásoknak megfelelően speciális javaslataink vannak - kérjük lépjen kapcsolatba a képviselőinkkel segítségért.
 • What is turn-milling?
  Turn-milling is a process whereby a milling cutter machines a rotating workpiece. This method combines milling and turning techniques and has many advantages.
 • What are the advantages of turn-milling comparing with classical turning?
  • In turning, machining non-continuous surfaces features interrupted cutting that results in unwanted impact load, poor surface finish and early tool wear. In turn-milling, the tool is a milling cutter that is intended exactly for interrupted cuts with cyclic load.
  • When turning materials with long chips, chip disposal is difficult and identifying the correct chipbreaking geometry of a cutting tool is not simple. The milling cutter used in turn-milling generates a short chip that considerably improves swarf handling.
  • In turning eccentric areas of rotating components (crankshafts, camshafts, etc.), off-center masses of the components cause unbalanced forces that adversely affect performance. Turn-milling with its low rotary velocity of a workpiece significantly diminishes and even prevents this negative effect.
  • In turning, the rotation of heavy-weight parts, which defines the cutting speed, is limited by the characteristics of the main drive. If the drive does not allow rotation of large masses with required velocity, then the cutting speed will be far from the optimal range; and will resulut in low turning performance. Turn-milling provides a way to overcome the above difficulties effectively.
 • How I can calculate cutting data for turn-milling?
  The calculation method is shown in the March 2017 issue of “Welcome to ISCAR’s World”, a collection of articles. The electronic version of the issue can be found also on ISCAR’s site catalogs. If necessary, please contact our local representatives in your area – they will be glad to help with this issue.
  Profilmarás
 • What is the difference between profile milling, milling contoured surfaces and form milling?
  Generally, these definitions mean the same thing and relate to milling 3-D surfaces. Such kind of machining is often named in shop talk as simply profiling.
 • Which industrial sectors are characterized by a great number of profile milling operations?
  First, it is the Die and Mold industry, then Aerospace but almost every branch requires profile milling tools in a varying degree, too.
 • Which types of tools are the most popular for profile milling?
  In rough milling for “pre-shaping” further 3-D surfaces, process planners use different tools and even general-duty 90° milling cutters. Fast Feed milling cutters* are very efficient means for high-efficiency roughing. However, most of profile milling operations relate to toroidal and ball nose milling cutters because they ensure correct generation of a needed shape in every direction.

  * refer to the appropriate section in FAQ session
 • Are inserts with chip splitting action in ISCAR’s profile milling products?
  Yes. Moreover, exactly from MILLSHRED, a family of indexable milling cutters with round inserts, the serrated cutting edge of ISCAR milling inserts was started its way.
 • What is the effective cutting diameter of a profile milling tool?
  In profile milling, sue to the shaped, non-straight form of the tool, a cutting diameter is a function of a depth of cut; and it is not the same for different areas of the tool cutting edge that is involved in milling. The effective diameter is the largest true cutting diameter: maximum of the cutting diameters of these areas. In calculating cutting data, it is very important to consider the effective diameter, because the real cutting speed relates to the effective diameter, while the spindle speed refers to the nominal diameter of a tool.
 • Which types of profile milling tools ISCAR provides?
  ISCAR line of profile milling tools comprises Fast Feed*, toroidal, and ball nose cutters in the following design configurations:
  • tools with indexable inserts
  • solid carbide endmills
  • replaceable milling heads with MULTI-MASTER* adaptation

  * refer to the appropriate section in FAQ session
 • What is restmilling?
  Productive milling proposes applying more durable and rigid tools for high metal removal rate. In many cases the form and the dimensions of the tools do not allow for a cut in some area; for example, the corners of a die cavity. The remainder of the material in the areas is removed by restmilling – a method under a technological process where a tool of smaller diameter cuts the areas with residual stock.
  Tömör Keményfém Szármarók
 • Does ISCAR provide solid carbide endmills for machining all groups of engineering materials?
  ISCAR’s SOLIDMILL line consists of various families of solid carbide endmills that are intended for machining different materials: steel, stainless steel, cast iron, etc. The line offers a rich variety of tools covering all application groups under ISO classifications P, M, K, N, S and H.
 • Which types of solid carbide endmills does ISCAR offer as standard products?
  ISCAR’s standard solid carbide endmill products include 90° endmills, ball nose cutters, and tools for high feed (fast feed) milling, chamfering, and deburring. ISCAR also offers families of endmills designed specifically for high speed machining that apply trochoidal milling techniques.
 • What are the advantages of the trochoidal milling method?
  Usually, trochoidal milling is applied to machining slots and pockets. In trochoidal milling, a fast-rotating tool moves along an arc and “slices” a thin but wide layer of material. When the layer is removed, the cutter advances deeper into the material radially and then repeats the slicing. This method ensures uniform tool engagement and stable average chip thickness. The tool experiences constant load, causing uniform wear and predictable tool life. The small thickness of sliced material significantly reduces heat impact on the tool and ensures an increase in the number of tool teeth. This method results in a very high metal removal rate with considerably decreased power consumption and improved tool life.
 • What is the secret of CHATTERFREE geometry?
  CHATTERFREE represents a design utilized in several ISCAR solid carbide endmill families. The main CHATTERFREE features are unequal angular pitch of cutter teeth and variable helix angle. This concept results in substantially reducing or even eliminating vibrations during cutting, which significantly improves performance and tool life.
 • What is a variable helix?
  The term "variable helix" refers to the helix angle in vibration-free designs of solid carbide endmills (SCEM), as are found in ISCAR CHATTERFREE products. A typical SCEM features helical teeth and the helix angle determines the cutting edge inclination of a tooth. In traditionally designed endmills, the helix angle is the same for all flutes, but it varies in vibration-free configurations.
  The term “variable helix” is commonly understood to represent two design features: 1) Combining flutes with unequal helix angles where the angles are constant along every flute.
  2) Helix angle varies along the flute.
  However, the term “variable helix” is correct only in relation to design feature 1 and the term “different helix” should be used to specify design feature 2.
 • Why are FINISHRED endmills often referred to as “Two in One”?
  FINISHRED endmills feature four flutes, two serrated teeth and two continuous teeth. This facilitates the integration of two cutting geometries into a single tool: rough (serrated teeth with chip splitting action) and finish (continuous teeth), so gaining the “two in one” appellation. By running at rough machining parameters, semi-finish or even finish surface quality can be achieved. One such tool can replace two rough and finish endmills, reducing cutting time and power consumption while increasing productivity.
 • Does ISCAR provide instructions for regrinding solid carbide endmills?
  Yes. All catalogues, as well as relevant technical leaflets and brochures, contain instructions for regrinding solid carbide endmills, and ISCAR local representatives are available to advise on this issue.
 • What is a length series?
  Solid carbide endmills of the same type and the same diameter often vary in overall length within a family. According to the length gradation, there are short, medium and long series. Additional series such as extra-short or extra-long can also be applied. As a general rule, short-length endmills ensure highest strength and rigidity whereas extra-long solid carbide endmills are intended for long-reach applications.
 • What is a slot drill?
  “Slot drill” is a name of an endmill that can cut straight down. Slot drills have at least one center cutting tooth and are used mainly to form key slots. Slot drills are typically two-flute mills, but they can have three and even four flutes.
 • ISCAR ball nose solid carbide endmills have two or four flutes (teeth). How should the correct number of flutes for a ball nose endmill be chosen?
  The all-purpose four flute ball nose solid carbide endmills provide a universal and robust production solution for various applications, especially for semi-finish and finish operations. Two flute endmills have a larger chip gullet, which makes them more suitable for rough machining as they ensure better chip evacuation. Two flute tools are also considered to be a workable method for fine finishing due to a lower accumulated error, which depends on the number of teeth. When milling with shallow depth of cut, calculating feed per tooth should take into consideration only 2 effective teeth; as the advantages of a multi-flute design are diminished.
 • Does the ISCAR solid carbide endmill line include miniature endmills?
  ISCAR solid carbide endmill lines include endmills with diameters of tenths of mm. For example, the standard ball nose endmills, which are intended for processing ribs for hard materials, start from a minimal diameter of 0.1 mm.
 • If ISCAR provides solid carbide endmills for machining all groups of engineering materials?
  Yes. ISCAR’s SOLIDMILL LINE consists of various families of solid carbide endmills that intended for machining different materials: steel, stainless steel, cast iron, ets. The line proposes a rich variety of tools, which covers all application groups according to ISO classification: P, M, K, N, S and H.
 • Which types of SCEM ISCAR offers as standard products?
  The majority are 90° endmills, then – ball nose cutters, tools for high feed (fast feed) milling, chamfering and deburring. Also, there are families of endmills that are designed specifically for high speed machining, in particular, by trochoidal milling technique.
 • What are advantages of trochoidal milling method?
  Usually trochoidal milling is applied to machining slots and pockets. In trochoidal milling, a fast-rotating tool moves along arc and “slices” a thin but wide layer of material. When the layer is removed, the cutter advances deeper into the material radially and then repeats the slicing. This method ensures uniform tool engagement and stable average chip thickness. Therefore, the tool experiences constant load that causes uniform wear and predictable tool life. The small thickness of sliced material significantly reduces heat impact on the tool, on the one side, and ensures increasing the number of the tool teeth, on the other hand. As a result, the method ensures very high metal removal rate with considerably decreased power consumption and improved tool life.
 • What is the secret of CHATTERFREE geometry?
  CHATTERFREE is a general name of specific design for several families of ISCAR SCEM. The main CHATTERFREE features are: unequal angular pitch of a cutter teeth and variable helix angle. This concept results in substantial reducing or even eliminating vibrations during cutting that obviously dramatically improves performance and tool life.
 • Why FINISHRED endmills are often called as “Two in One”?
  Usually, the FINISHRED endmills feature 4 flutes, two serrated teeth and two continuous teeth. Thus, they combine two cutting geometries: rough (the serrated teeth with ship splitting action) and finish (the continuous teeth). This is a reason why FINISHRED SCEM are called “Two in One”. They enable running at rough machining parameters, resulting in semi-finish or even finish surface quality. Such a single tool (“One”) can replace the rough and finish endmills (“Two”), dramatically reducing cutting time and power consumption, and increasing productivity.
 • Does ISCAR provides instructions for regrading solid carbide endmills?
  Yes. Every catalogue and various technical leaflets and brochure contain this kind of information. Needless to add, that our local representatives are ready to help in every issue, which relates to regrinding SCEM.
 • What is a length series?
  Solid carbide endmills of the same type and the same diameter often vary in overall length within a family. According to the length gradation there are short, medium and long series. Sometimes, additional series, like extra-short or extra-long are used, too. Generally, short-length endmills ensure highest strength and rigidity whereas the extra-long SCEM are intended for long-reach applications.
 • What is a slot drill?
  “Slot drill” is a name of an endmill that can cut straight down. Slot drills have at least one center cutting tooth. Primary use of the slot drills is milling key slots. Normally, the slot drills are two-flite mills, but often they have three and even four flutes.
 • ISCAR ball nose SCEM have 2 or 4 flutes (teeth). How to choose a more suitable number of flutes for a ball nose endmill?
  The all-purpose 4 flute ball nose solid carbide endmills give a universal robust and production solution for various applications, especially for semi-finish and finish operations. Oppositely, the 2 flute endmills with greater chip gullet are more suitable for rough machining, ensuring better chip evacuation. Also, using the 2 flute tools is a workable method for fine finishing due to less accumulated error, which depends on the number of teeth. In milling with shallow depth of cut calculating feed per tooth should take into consideration only 2 effective teeth; and the advantages of a multi-flute design are diminished. The 2 flute SCEM are more preferable here.
 • Does ISCAR SCEM line propose miniature endmills?
  The answer depends on a definition, what is miniature. There is no distinct border between “mini”, “micro”, “miniature” and so on, in many slogans or tool brand names. Of course, despite the lack of strict and commonly accepted definitions, everyone realizes the range of diameters, which relates to these terms. ISCAR SCEM lines includes endmills featuring diameters of tenths of mm. For example, the standard ball nose endmills, which are intended for processing ribs for hard materials, start from minimal diameter 0.1 mm.
  MULTI-MASTER
 • Hogyan csatlakoztatható a fej a szárra?
  A fejnek két felülete van: egy rövid kúpos és egy hátsó nem forgácsoló felület, amelyek meghatározzák a fej helyzetét a szárban. A kúpos rész koncentrikusságot, a homlok pedig homlokfelület felfekvést biztosít. A menet a fej rögzítésére szolgál. Ennélfogva a fej hátsó (farok) része kétféle - egy kúpos és egy menetes részből - áll. A felfogatás során a fejet először kézzel kell becsavarni, majd a megfelelő kulccsal meghúzni. A fejen a kulcsnak megfelelő lapolások találhatók.
 • Mik az előnyei a homlokfelület felfekvésnek?
  Először is, a homlokfelület felfekvés nagyban növeli a szárból és fejből álló összeszerelt szerszám merevségét, valamint a marás során jellemző terhelésekkel szembeni ellenállást. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a stabil marást, minimalizálja a rezgéseket és csökkenti a teljesítményigényt. Másodsorban, a homlokfelület felfekvés a fejnek a szárhoz képesti visszaállási pontosságát nagy mértékben javítja. Ennek eredményeként a fej cseréje után nincs szükség további állításra - nincs beállítási idő - és a kezelő a szárnak a főorsóból való eltávolítása nélkül tudja a fejet cserélni.
 • Mit jelent a „kezdeti rés” kifejezés?
  A fej rögzítésekor a kezelő a fej forgatását kézzel kezdi. Egy bizonyos ponton a fej megáll, ekkor egy kis rés marad a fej és a szár felfekvő felületei között. Innen a fej rögzítése csak a megfelelő kulccsal lehetséges. A fej meghúzása a szár csatlakozófelületén sugárirányú, rugalmas deformációt okoz. A fent említett rést „kezdeti”-nek nevezik, és a MULTI-MASTER csatlakozás egy fontos eleme. A menet méretétől függően a rés mérete néhány tized milliméter is lehet.
 • Miért van a MULTI-MASTER menetnek speciális profilja?
  A MULTI-MASTER fejek volfram-karbid keményfémből készülnek. Habár ez az anyag nagyon nagy keménységű és hőálló képességű, kevésbé szívós mint pl. a gyorsacél (high speed steel - HSS). Ennélfogva a menetes volfram-karbid alkatrészek tervezésénél az egyik fő probléma a feszültség gyüjtő helyek minimalizálása. Ráadásul a MULTI-MASTER menetes csatlakozásai relatív kis méretűek: a menetek névleges átmérője 4-15 mm között van. Ez a mérettartomány, valamint a forgácsolás közbeni terhelés behatárolják a menetprofil magasságát. A fentiek miatt problémássá válik a szabványos menetek használata, erősen javasolt ehelyett a csatlakozás körülményeinek megfelelő, speciális menet kialakítása. Mindezek figyelembevételével az ISCAR tervezett egy speciális kialakítású menetet, amely a „T-menet” elnevezésre hallgat.
 • Milyen típusú MULTI-MASTER fejek szerepelnek az ISCAR kínálatában?
  Horonymaró fejek különböző kialakításban – 90°, 45°, 60°, stb. Profilmaró fejek gömb végű, toroid, konkáv rádiuszú és egyéb kialakításban Fejek nagy előtolású maráshoz Horonymaró fejek rögzítő- vagy O-gyűrűk hornyaihoz, T-hornyokhoz, stb. Menetmaró fejek Központfúró és süllyesztő fejek Gravírozó fejek A marófejek különböző számú vágóéllel, spirálszöggel, pontossági fokozattal, valamint forgácsoló geometriával kaphatók a különféle anyagok hatékony megmunkálásához.
 • Mi az a gazdaságos(ECO) típusú maró fej?
  A MULTI-MASTER maró fejeknek két típusa van. A MULTI-MASTER maró fejek első típusa lényegében megegyezik az ISCAR szabványos keményfém horonymaróival, azoktól csupán a teljes-, illetve a vágóél hosszában különbözik. Az ilyen típusú maró fejek előnye, hogy nagyobb a rendelkezésre álló választék (gyakorlatilag a keményfém marók teljes sorozata). Edzett anyagok simító és marási műveleteinél a vágóélek számának növelésével a marási művelet stabilabbá és termelékenyebbé tehető. Az első típusba tartozó fejeket lépcsős, hengeres blankekből, köszörüléssel gyártják. A MULTI-MASTER horonymaró fejek második típusa a gazdaságos (ECO) verzió; előzetes préseléssel és szinterezéssel alakítják ki az alakját, a véglegesnél kissé nagyobb méretben. A fej végleges méretét és pontosságát további köszörüléssel biztosítják. Az ilyen típusú fejeknek nagy szilárdságú fogai vannak, amely lehetővé teszi a fogankénti előtolás nagymértékű növelését az első típusú fejekhez képest. A préselési technológia különféle bonyolult alakzatok gyártását teszi lehetővé; ugyanez a lépcsős blankokból nehezen valósítható meg. A gazdaságos típusú fejeknek csupán két hornya van.
 • Miért van a MULTI-MASTER kulcsoknak kétféle nyílása?
  A fejek kialakításának megfelelően az egyik fajta nyílás hasonló a szabvány csavarkulcsok fejéhez - ez való a MULTI-MASTER maró fejek első típusú többhornyú fejeihez (Ld. fent), valamint a megfelelő hengeres blankokhoz. A második fajta nyílás a gazdaságos típusú fejekhez lett kialakítva.
 • Tartalmaz-e a MULTI-MASTER termékcsalád furatkészítő szerszámokat?
  Igen, tartalmaz. A termékcsaládban megtalálhatóak a 45°, 30° és 60°-os fejek, amelyek nem csupán letörésekhez használhatók, hanem központ furatokhoz és süllyesztéshez is. Ezeken kívül vannak központ fúrófejek is.
 • Valóban ésszerű megoldás a keményfémből készült központ fúrófej? A HSS (gyorsacél) termelésből számos alacsony költségű, kétoldalas szabvány, kombinált központfúró és süllyesztő származik.
  A fentiekben tárgyalt HSS (gyorsacél) kombinált fúrókhoz és süllyesztőkhöz képest a központ fúrófejek jelentősen hosszabb szerszám élettartamot tesznek lehetővé. A fejek magasabb forgácsolási paraméterek mellett üzemelnek, így nagyobb termelékenységet tesznek lehetővé. Ennélfogva azt tanácsoljuk, ellenőrizze le a jelenlegi termelési költségeket, majd az összes ide vonatkozó tényező figyelembe vételével hozza meg a megfelelő döntéseket.
 • Milyen pontosságúak a fejek?
  A normál pontosságú horonymaró fejek névleges átmérőjének a következő tűrései vannak: e8 a blankból készült többhornyú fejekre és h9 a gazdaságos típusú fejekre. A simító profilozó precíziós fejek h7 átmérő tűréssel készülnek, valamint az alumínium marófejek h6 tűréssel. A letörő, süllyesztő és központozó fejek átmérő tűrése a hengeres felületen h10.
 • Mennyi a MULTI-MASTER fejek ismételhetőségi pontossága?
  A 2. kérdésre adott válaszban említettek szerint a homlokfelület felfekvés egyik előnye a magas ismételhetőség, amely kis tűrést biztosít a fej kinyúlásra a szár homlokfelület felfekvésének köszönhetően. A kinyúlás határértéke a horonymaró fejek többségénél ±0,01 mm.
 • Szerepelnek az ISCAR kínálatában MULTI-MASTER fejek edzett acélok marására?
  Igen Ezek a fejek nagy szilárdságú és kopásállóságú mikron alatti keményfém alapannyagból készülnek, és szűk tűrésük van.
 • Melyek a szárak főbb típusai, és milyen célokra használhatók?
  A szárak különböző verziókban kaphatók: sima hengeres illetve nyakas kivitelben. A nyakas kivitel lehet egyenes vagy kúpos. A sima szárak, illetve az egyenes nyakú szárak, amelyek az A típusú szár megnevezést viselik a MULTI-MASTER jelölési rendszerében, általános célokra használható szárak, különböző alkalmazásoknál fordulnak elő. Létezik megerősített verziójuk is, amely főleg reteszhornyok marására, vagy nagy előtolású marásra (high-feed milling - HFM) való. Könnyen felismerhetők a száron lévő lapolásról amelyek a Weldon típusú tartókban történő rögzítésüket teszi lehetővé. A B típus egy megerősített szár, relatív rövid, 5°-os kúpszögű kúpos nyakkal. Jellemzője a megnövekedett szilárdságú tartós test, amely a fő alkalmazási területére is utal: nagy teljesítményű megmunkálás. Hol van a C típus? A nagy kinyúlású megmunkálásoknál, nagy szerszámhosszok esetén a D típusú, hosszú, kúpos nyakú szár az ideális megoldás. Ennek kúpszöge 1° és főként mély fészkek, üregek, meredek falak marására való. Ez a fajta szár nem használható nagy terhelésű körülmények között. A rövid kinyúlású megmunkálásokhoz a MULTI-MASTER termékcsalád patron-csatlakozású szárai valók. Ezek a rugalmas patron helyett közvetlenül a patronos tartóba vannak befogva. A direkt befogás növeli a merevséget és a pontosságot, és csökkenti a teljes kinyúlást a főorsó homlok síkjához képest. A MULTI-MASTER termékcsalád tartalmaz továbbá extra teljes hosszúságú (legalább 10x szárátmérő) sima acél hengeres szárakat is. Ezek felhasználási köre elsősorban a különféle egyedi tervezésű specialis szerszámok gyártása, a szárak átalakításával a kívánt forma kialakítása. Az ilyen megmunkálásokat akár közvetlenül az ügyfél is elvégezheti. Valójában ezek a blankok, egy belső T-menettel. A további megmunkálási műveletek (esztergálás, esetenként külső köszörülés, stb) kényelme érdekében a szárak egy központfurattal vannak ellátva a szár alján. A MULTI-MASTER termékcsalád különféle hosszabbítókat, csökkentőket és adaptereket is tartalmaz az egyéb ISCAR rendszerekhez való csatlakozásra a moduláris szerszámozás érdekében (pl. FLEXFIT).
 • Milyen anyagból készülnek a szárak?
  Hogyan választhatók ki a megfelelő anyagok? A szárak a következő anyagokból készülnek: acél, volfram-karbid és nehézfém (olyan ötvözet, amely 90% fölötti volfram tartalmú). A funkcionalitás tekintetében az acél szár a legsokoldalúbb. A volfram-karbid jelentős szilárdsága miatt a keményfém szár elsősorban simításhoz, elősimításhoz, nagy kinyúlású megmunkáláshoz és belső körbefutó hornyok marásához alkalmazható. Instabil marás esetén lehet megoldás a nehézfém szár használata, a nehézfém rezgésmentes tulajdonságai miatt. Mindazonáltal a nagy teljesítményű megmunkálásokhoz nem ajánlott a nehézfém szárak használata.
 • Alkalmasak-e a MULTI-MASTER szerszámok közvetlenül a szerszámtesten keresztül történő hűtőanyag bejuttatásra?
  Igen, vannak olyan kialakítású szerszámok, amelyekben furatok vannak a belső hűtőanyag továbbításhoz.
 • Be lehet-e fogni a MULTI-MASTER szárakat zsugor befogókba és patronokba?
  A keményfém vagy nehézfém szárak (ld. a 14. kérdésre adott választ) alkalmasak a hőre zsugorodó elven történő szerszámbefogásra. Ami az acél szárakat illeti, azok befogása zsugor befogókba és patronokba nem ajánlott.
 • Szükséges-e a T-menetek kenése a fejeknek a szárra való felerősítésekor?
  Nem. Ne alkalmazzon kenőanyagot a MULTI-MASTER T-menetes csatlakozásain!
  Nagy Előtolású Marás
 • Milyen nagy előtolású marókat készít az ISCAR?
  Váltólapkás, cserélhető fejű Multi-Master és tömör keményfém.
 • Milyen műveletekhez a leghatékonyabbak ezek a szerszámok?
  Síkok, üregek, formafelületek nagyolásához.
 • Mit jelent az ISCAR kiadványiban gyakran előforduló "Triple F", vagy "FFF" jelölés?
  A Fast Feed Face, vagyis a nagy előtolású síkmarásra utal.
 • A nagy előtolású marás az egyik leghatékonyabb anyagleválasztási mód acél és ötvény munkadarabok esetében. Alkalmazható nehezen megmunkálható anyagok, mint például titánium, vagy hőállő ötvözetek esetében is?
  Igen, alkalmazható. Élgeometriájuk azonban különbözik az acélhoz, vagy ötvényhez használthoz képest. A fogankénti előtolás is jelentősen kisebb, mint acéloknál és öntvényeknél, de ennek ellenére is jóval magasabb, mint a hagyományos stratégiákhoz ajánlott értékek.
 • Mi az MF marószerszám?
  "Moderate Feed", azaz közepes előtolású szerszám. Az "FF - Fast Feed" szerszámokhoz képest kisebb, de a hagyományos szerszámokhoz képest nagyobb előtolással használhatóak. A termelékenység növelésére ajánlott lassú, alacsony teljesítményű gépeken.
  Horonymarás
 • Which tools are used for milling slots?
  Generally speaking, milling tools of different types – side milling cutters, endmills, extended flite (long-edge) milling cutters and even face mills – are suitable for milling slots and grooves. However, only the side milling cutters with teeth on face and periphery are designed especially for machining slots and grooves, while the others are intended for various milling operations. ISCAR’s line of slot milling tools comprises the side milling cutters.
 • What is the difference between “slot” and “groove”?
  The words “slot” and “groove” are often synonymous. But if “slot” usually relates to a narrow, comparatively long, mainly longitudinal opening that is usually open-ended (at least from one side); “groove”, as a rule, means a circular (called “undercut”) or helical channel. It is been said that “a slot is an open-ended groove”.
 • Slot milling tools are often referenced as slotting tools. Is this correct?
  The word “slotting”, commonly known as “slot milling”, is widespread in shop talk but the two actions are not identical or interchangeable. Slotting refers specifically to a stage in planning or shaping – a machining process where a single-point cutting tool moves linearly and piston wise, and a workpiece is fixed or moves only linearly concurrent with the tool.
 • Miért nevezik a horonymarókat oldal- és síkmaróknak?
  Mert a homlokfelületein és a palástfelületén is rendelkezik vágóélekkel, hogy egyidejűleg alkalmas legyen elkészíteni a horony alját és oldalfelületeit.
 • Befogás szempontjából melyek a fő típusai a horonymaróknak?
  Van feltűzhető, száras, illetve cserélhető fejű kivitel a moduláris szerszámokhoz.
 • Milyen az ISCAR horonymaró programja a dolgozó rész kialakítása szerint?
  többféle kialakítás létezik:
  - Váltólapkákkal szerelt
  - Multi-Master, cserélhető keményfém fejekkel
  - Szerelt T horonymarók cserélhető keményfém fejekkel.
 • Melyik horony nevezhető szűknek?
  Amely mély és kis szélességű. Tapasztalati szabály alapján, amely 5mm-nél keskenyebb és legalább 2.5-szer mélyebb, mint a szélessége.
  Kukoricamarók
 • Mi a kukoricamaró?
  a szerszámok vágóéle több, egymással átfedésben lévő lapkából áll. Ennek köszönhetően a vágási mélység jelentősen nagyobb lehet, mint az egy lapkányi vágóéllel rendelkező szerszámok esetében.
 • What are the other technical terms for extended flute cutters?
  Extended flute cutters are also referred to as long-edge cutters and porcupine cutters (known as “porkies” in shop talk).
 • Mi a kukoricamarók fő alkalmazási területe?
  nagy teljesítményű nagyoló műveletekre lettek tervezve, mély oldalfalak, mély zsebek marásához.
 • Használható elősimításhoz is?
  Igen, vannak erre alkalmas kialakítások is. Például a HELITANG FIN LNK szerszám köszörült, tangenciális lapkával kifejezetten elősimításra lett tervezve.
 • Miért van a sokféle, forgácsdaraboló kialakítású lapka ezekhez a szerszámokhoz?
  A kukoricamarók nagy terhelés mellett dolgoznak. A következő tényezők jelentősen javítják a vágási teljesítményt és indokolják a kisebb forgácsdarabok leválasztását:
  • Forgács eltávolítás és forgácskezelés.
  • Rezgéscsillapítás.
  • Kisebb forgácsolóerő, kisebb teljesítmény felhasználás és kevesebb hőképződés.
  • A kisebb forgácsdarabok a jobb eltávolíthatóság miatt kevésbé tudnak újra a maró éle alá kerülni, így jelentősen nő a mély üregek nagyoló megmunkálásának hatékonysága és nő a szerszám élettartama is.
 • Milyen csatlakozással léteznek az ISCAR kukoricamarói?
  Különböző kialakítások léteznek:
  • Feltűzhető
  • Hengeres, vagy Weldon
  • Kúpos (7:24, HSK, CAMFIX)
  • FLEXFIT rögzítésű cserélhető fejek
 • Rendelkeznek ezek az ISCAR marótestek belső hűtőcsatornákkal?
  A legtöbbjük igen.
 • Az ISCAR ajánlja a kukoricamaróit titánium megmunkálására?
  Igen. A titán megmunkálása általában nagy mennyiségű anyag leválasztásával jár. A kukoricamarók jelentős teljesítményelőnyökkel bírnak ezen a területen, így képesek nagyban csökkenteni a ciklusidőket.
  Fogazás és Fogmarás
 • Does ISCAR provide tools for milling gears and splines?
  ISCAR’s current tool program, for milling spur gears with straight teeth and splines, has been developed to include three types of cutter:
  • cutters with indexable inserts
  • cutters with replaceable cutting heads based on the T-SLOT concept
  • cutters with replaceable MULTI-MASTER cutting heads
 • For which method of generating teeth are ISCAR’s milling tools intended?
  At present, ISCAR produces tools to generate tooth profiles by form milling.
 • When talking about generating a tooth profile, what is meant by “form milling”?
  Form milling is one of the methods for generating tooth profiles. In form milling, a milling cutter with a working shape like the contour of a tooth space, machines every tooth individually; and a workpiece is indexed through a pitch after generating one space.
 • Are there other methods of generating tooth profiles, apart from form milling?
  The principal methods (in addition to form milling) include gear hobbing, which uses a hob, a cutter with a set of teeth along a helix that mills the workpiece and that rotates together with the workpiece in a similar way to a worm-wheel drive; gear shaping with the use of a gear-shaping cutter, a rotating tool that visually resembles a mill; and by power skiving - a technique that combines gear milling and gear shaping. There are also other methods of generating teeth profiles, such as gear broaching, gear grinding, and gear rolling.
 • Is milling gear teeth the final operation of a gear-making process?
  In general, milling gear teeth is not the final operation in the gear-making process. After this operation, it is necessary to remove burrs and then the sharp edges of the teeth should be rounded or chamfered, for better engagement. Gear rounding, and gear chamfering operations are necessary to avoid quenching gears with sharp edges, which may cause various micro cracks that affect gear life. In addition, milling teeth ensures parameters that feature only gears of relatively low accuracy. As manufacturing precise gears demands tougher characteristics of accuracy and surface finish, other processes such as gear shaving, gear grinding, gear honing, etc., are also applied.
 • Usually, form gear milling relates mainly to individual and low-batch production. Why do manufacturers of general-purpose cutting tools, including ISCAR, include form gear milling cutters in their program for standard lines?
  With batch manufacturing, milling gear teeth is made on specific gear hobbing machines as gear hobbing productivity is substantially higher. However, advanced multifunctional machine tools increasingly widen the range of machining operations that can be performed. Technological processes developed for these machines are oriented to maximize machining operation for one-setup manufacturing, creating a new source for more accurate and productive manufacturing. Milling gears and splines is one of the operations suitable for performing on the new machines.
  These new machines require appropriate tooling and manufacturers of general-purpose cutting tools are reconsidering the role of gear-milling cutters in their programs for standard product lines.
 • What is the module in gearing?
  The module (modulus) is one of the main basic parameters of a gear in metric system. It is measured in mm. The module m of a gear with pitch diameter d and number of teeth z is the ratio of the pitch diameter to the number of teeth (d/z).
 • Does the inch (Imperial) system of gearing also use the module as a basic parameter in gearing?
  The inch (Imperial) system operates another basic parameter: the diametral pitch. This is the number of gear teeth per one inch of the pitch diameter. If a gear has N teeth and it features pitch diameter D (in inches), diametral pitch P is calculated as N/D. Sometimes, when specifying gears in inch units, the so-called English module is used. In principle, this module has the same meaning as the module in the metric system, e.g. the ratio of the pitch diameter and the number of teeth; however, the pitch diameter should be taken in inches and not in millimeters like in the metric system.
 • What is the difference between gear and splines?
  Gears in a gear train are intended for transmitting rotational movement between 2 shafts (while the axes of the shafts are not always parallel) and, in most cases, this transmission is combined with changing torque and rotational speed. The gears are used also for transforming rotational movement into linear movement. A splined joint is a demounted connection of two parts to transfer the torque from one to another. The torque is not changed here.
 • What is the difference between splines and serrations?
  Within this context, serrations represent a type of spline. The serrations feature V-shaped space between teeth. They are commonly used in small-size connections.
  Beszúrás
 • Mi a legmegfelelőbb választás nagy teljesítményű beszúráshoz?
  Csak beszúró műveletekhez alkalmazza a DOVEIQGRIP TIGER lapkát, amely 10-20 mm közötti szélességben kapható. Beszúró-esztergáló műveletekhez alkalmazza a SUMO-GRIP TAGB lapkát, amely 6-14 mm közötti szélességben kapható.
 • Melyik a legmegfelelőbb forgácstörő a nyúlós/rugalmas anyagok megmunkálására?
  Használja az „N” forgácstörőt. Elérhető 3-8 mm szélességben a külső GIMN lapkákhoz, és 2-5 mm szélességben a belső GEMI/GINI lapkákhoz.
 • Melyek az ajánlott anyagminőségek ISO-M / ISO-P anyagokhoz?
  A legmegfelelőbb választás a legtöbb megmunkáláshoz az IC808 Ha keményebb anyagminőségre van szükség, nagyobb kopásállósággal, használja az IC807-et Ha szívósabb anyagminőségre van szükség, nagyobb ütés-ellenállással (megszakított forgácsolás), használja az IC830-as minőséget
 • Melyik a legmegfelelőbb anyagminőség az ISO-S (hőálló ötvözetek) megmunkálására?
  A hőálló ötvözetek megmunkálására a legmegfelelőbb választás az IC806. Nagyobb keménységű ISO-S anyagokra (HRC>35) használja az IC804-et
 • Milyen beszúró szerszámtartót használjak Svájci típusú berendezéseken?
  Használja az egyedi Side-Lock GEHSR/GHSR szerszámainkat, amelyek első és hátsó hozzáférést is biztosítanak, amely megkönnyíti a Svájci típusú berendezéseken való használatot (a hagyományos felső rögzítéshez képest).
 • Mik a leginkább ajánlott anyagminőségek/forgácstörők öntöttvas beszúrásához/beszúrás-esztergálásához?
  Használja a TGMA/GIA lapkákat, amelyek "K" negatív élszalaggal rendelkeznek és IC5010 vagy IC428 anyagminőségűek.
 • Mik a leginkább ajánlott anyagminőségek/forgácstörők alumínium beszúrásához/beszúrás-esztergálásához?
  Használja a GIPA/GIDA/FSPA lapkákat, melyeknek jellemzője a nagyon éles pozitív vágóél, a polírozott homlokfelület, és az IC20 keményfém minőség vagy az ID5 PCD 6-8 mm szélességhez az FSPA radiusz-lapka a legjobb választás a kiváló rögzítési módjuk miatt
 • Milyen szerszámot/lapkát használjak kisméretű furatoknál belső beszúrásra?
  2–10 mm furatátmérő: használja a PICCO lapkákat a PICCO ACE szerszámokkal 8–20 mm furatátmérő: használja a GIQR lapkákat az MGCH szerszámokkal 12–25 mm furatátmérő: használja a GEMI/GEPI lapkákat a GEHIR szerszámokkal
 • Hogyan csökkenthetem a rezgéseket?
  A lehető legrövidebb kinyúlást alkalmazza< Állandó fordulatszámon dolgozzon Ha szükséges, csökkentse a fordulatszámot Csökkentse a lapka szélességet a forgácsolóerők csökkentése érdekében 6 és 8 mm vastagságokhoz használjon WHISPERLINE rezgés-csillapított pengéket
 • Milyen esetekre javasolják a belső hűtésű JETCUT szerszámok használatát?
  A JETCUT szerszámok az összes hűtőanyag nyomásszinten (10 - 340 bar), valamennyi alkalmazásnál használhatók, mivel folyamatos és megbízható hűtőanyag ellátást biztosítanak a vágóélnél - pontosan ott, ahol szükséges - növelve a szerszám élettartamot és a forgács elvezetés hatékonyságát.
  Leszúrás
 • Mik az ISCAR elsődleges szempontjai a LESZÚRÁSNÁL?
  Általános műveletekhez, 38 mm alkatrész átmérőig használja a DO-GRIP kétoldalas lapkákat 38 mm felett: Használja a TANG GRIP egyoldalas lapkákat 40 mm átmérőig: Használja a PENTA IQ kifejezetten gazdaságos, 5 vágóéllel rendelkező lapkákat
 • Mi a legmegfelelőbb anyagminőség acél megmunkálásához (ISO P)?
  IC808/908 Mi a legmegfelelőbb anyagminőség korrózióálló acél megmunkálásához (ISO M)? C830/5400
 • Mi a legmegfelelőbb lapka geometria / forgácstörő acél megmunkálásához?
  Használja a „C” geometriát, pl. DGN 3102C Mi a legmegfelelőbb lapka geometria / forgácstörő korrózióálló acél megmunkálásához? Használja a „J” geometriát, pl. DGN 3102J
 • Mi a leginkább ajánlott szerszám és lapka miniatűr alkatrészek megmunkálására?
  A legmegfelelőbb választás az ISCAR DO-GRIP típus (kétoldalas lapkák), pozitív geometriával, pl. DGN 3102J & DGN 3000P * Használja a Rövidfejű szerszámokat, pl. DGTR 12B-1.4D24SH A második legjobb választás az ISCAR PENTA CUT használata, amely egy gazdaságos lapka 5 vágóéllel, mint például a: * PENTA 24N200J020 IC1008 (lapka) * PCHR 12-24 (szerszám)
 • Mi a legjobb szerszám nagy teljesítményű megmunkálásra?
  Használja az ISCAR TANG GRIP (egyoldalas) lapkát - az alkatrész átmérőjének megfelelő szélességben. Nagy teljesítményű megmunkálásokhoz az ISCAR 5 - 12,7 mm lapkaszélességeket kínál Az IC830 a legmegfelelőbb anyagminőség Javasolt lapka geometria / forgácstörő a „C” típus
 • Hogyan csökkentsem a sorjaképződést az alkatrészen?
  Használjon R vagy L típusú lapkát - ezek a lapkák terelőszöggel rendelkeznek, tehát a vágóélük nem egyenes Használjon továbbá pozitív vágóélt, pl: DGR -3102J-6D (6D =6 fokos terelőszög) Erősen ajánlott az előtolás 50%-os csökkentése az utolsó fogásnál
 • Hogyan növelhető a lapkák élettartama?
  Elemezze a hibajelenséget és ennek megfelelően válasszon anyagminőséget: Kopás: használjon keményebb anyagminőséget, mint pl. az IC808 vagy 807 Törés: használjon szívósabb anyagminőséget, mint pl. az IC830
 • Melyik a legjobb lapka megszakított forgácsoláshoz?
  Használjon negatív vágóélt, „C” forgácstörőt és IC830 anyagminőséget.
 • Hogyan javítsam a forgács kezelést hosszú forgácsok megjelenése esetén?
  Válasszon megfelelő forgácstörőt és forgácsolási paramétereket a helyes forgácsképzéshez. Válasszon agresszívabb forgácstörőt Az előtolás növeléséhez, kérjük tanulmányozza az ISCAR használati útmutatót.
 • Hogyan javítsam az alkatrész egyenességét és a felület minőségét?
  Használjon neutrális lapkát és stabil szerszámot aminek minimális kinyúlsa van Állítsa be a forgácsolási paramétereket.
  Furatkészítés
 • Mennyi a javasolt hűtőanyag térfogatáram?
  Az átmérőtől függ. Például egy 6 mm SUMOCHAM esetében a minimális térfogatáram 5 l/min. A 20 mm-esnél a minimális térfogatáram 18 l/min. További információt a SUMOCHAM használati útmutatójában, katalógusunk 491. oldalán talál.
 • Mennyi a javasolt hűtőanyag nyomás?
  Az átmérőtől és a szerszám hosszától függ. Például egy 6 mm SUMOCHAM esetében 8xD hosszon a minimális nyomás 12 bar. A 25 mm SUMOCHAM esetében, 12xD hosszon a szükséges minimális nyomás 4,5 bar. További információt a SUMOCHAM használati útmutatójában, katalógusunk 491. oldalán talál.
 • Milyen egyenességi érték érhető el a SUMOCHAM szerszámokkal?
  Stabilan összeállított szerszám esetén az eltérés 0,03 - 0,05 mm között van 100 mm furatmélységnél. Fontos: Az elért eredmények nagyban függnek a géptől, a rögzítéstől, adapterektől, stb.
 • Mi a helyes mélyfúrási ciklus az előfurat és a következő szerszám esetén?
  A hibák elkerülése végett legjobb, ha az előfuratot ugyanazzal a geometriával készíti, amit a következő mélyfúrási eljárásnál szándékszik használni. Részletesebb magyarázatot katalógusunk 492. oldalán talál.
 • Lehetséges a SUMOCHAM-al felfúrási műveleteket végezni?
  Nem, a SUMOCHAM termékcsalád nem felfúrási műveletekre készült. Az a szerszám vagy a lapka sérülését okozhatja.
 • Mi a javasolt geometria titán ötvözetek megmunkálására?
  A legmegfelelőbb választás az ICG. A Második legjobb az ICP.
 • Lehetséges a SUMOCHAM fejeket újraélezni?
  Igen, az ICP/ICK/ICM/ICN geometriák három alkalommal újraélezhetők. Részletesebb magyarázatot katalógusunk 502-504. oldalán talál. Megjegyzés: Az FCP/HCP/ICG/ICH geometriák újraélezése csak TEFEN-en lehetséges.
 • Mi a maximális engedélyezett ütés a SUMOCHAM esetén?
  A legjobb teljesítmény és szerszám élettartam elérése érdekében a radiális és a tengelyirányú ütés nem haladhatja meg a 0,02 mm-t. Az erre vonatkozó részletes használati útmutató a katalógusunk 490. oldalán kezdődik.
 • Lehetséges a SUMOCHAM használata megszakított forgácsolási műveletekre?
  A SUMOCHAM nem alkalmas megszakított forgácsolási műveletekhez. Előfordulhat, hogy megmunkálás közben a rögzítő erő megszűnik a szerszámon, ami a lapka kieséséhez vezet.
 • Milyen megoldásai vannak az ISCAR-nak edzett anyagokra?
  Edzett anyagokra az SCD-AH keményfém fúrókat ajánljuk, IC903 anyagminőségben, vagy a SUMOCHAM sorhoz semi-standard opcióként az ICH fejeket.
 • Milyen típusú adapter javasolt?
  A javasolt adapter az, ami a szerszám szárához legjobban illik. Például, ha a szár kör keresztmetszetű, a legpontosabb adapter a HYDRO típus. További információt katalógusunk 829. oldalán talál.
 • Mi a maximális túlfutás a SUMOCHAM furatkilépésnél?
  Az anyagból való kilépés ne haladja meg a fej átmérő 2-3 mm-rel csökkentett értékét.
 • Mi az Önök által javasolt megoldás alumínium megmunkálására?
  Válasz: Ez az alkalmazástól függ. A SUMOCHAM sorozat ICN lapkái megfelelő megoldást kínálnak színesfém anyagok fúrására.
 • Mik azok a körülmények amik jelzik a SUMOCHAM fejek elhasználódását?
  A legjobb módszer a kopás mikroszkópos mérése. További információt a kopás jelzésére katalógusunk 493. oldalán talál.
  Dörzsárazás
 • Mikor szükséges a dörzsárazási művelet?
  A dörzsárazás akkor szükséges, ha a tűrési / felületminőségi követelmények magasak, és nem érhetők el fúrással, vagy kiesztergálással.
 • Milyen tűrésmezőre alkalmasak a szabvány dörzsárak?
  A szabványos ISCAR dörzsárak az IT7 tűrésmezőre alkalmasak.
 • A szabvány dörzsárak minden anyagra használhatók?
  A szabvány dörzsárak a legtöbb anyagra használhatók, azonban az ISO N és ISO S anyagcsoportok esetén ajánlott konzultálni a műszaki osztályunkkal a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához.
 • Mennyi a dörzsárak átlagos szerszám élettartama?
  Mivel a szerszámok élettartamát számos tényező befolyásolja (úgymint az anyag, hűtőanyag, tűrés, ütés, stb.), nagyon nehéz megbecsülni egy szerszám élettartamát, azt minden esetben egyedileg kell vizsgálni.
 • Lehetséges a hűtőanyag nélkül dörzsárazni?
  Nem. Az dörzsárazás mindenképpen hűtést igényel: a legoptimálisabb helyzet a belső hűtés, de a külső hűtéssel történő dörzsárazás is szóba jöhet.
 • Mennyi ráhagyást kell hagyni a munkadarabon dörzsárazás előtt?
  A javasolt ráhagyás a megmunkálni kívánt darab anyagától, a dörzsár átmérőjétől és az előfúrószerszámtól függ. Általánosságban 0,15 - 0,4 mm közötti érték az átmérő függvényében.
 • Mennyi a legmagasabb lehetséges orsó ütési érték dörzsárazási műveletnél?
  Általánosságban a legmagasabb lehetséges orsó ütési érték dörzsárazásnál kb. 0,01 mm, de ez a mérettől és a tűrési követelményektől is függ. 0,01 mm felett az ügyfeleinknek ADJ (állítható/beálló) rendszer használata javasolt az ütés kompenzálására és beállítására.
  ISO
 • Hogyan növelhető a termelékenység szuperötvözeteknél és Ni-alapú anyagoknál az ISCAR Kerámia anyagminőségeivel?
  Az ISCAR-nak széles tartományt lefedő kerámia anyagminőségei vannak a szuperötvözetek és Ni-alapú anyagok megmunkálására - ilyen például az IW7. A kerámia anyagminőségeink tízszer nagyobb vágósebességgel (150 m/min - 450 m/min) képesek dolgozni, mint bármely hagyományos keményfém lapkás megoldás. Ez drasztikusan megnöveli a termelékenységet.
 • Mi az ISCAR legmegfelelőbb forgácstörője acél megmunkálása esetén?
  Az ISCAR három új forgácstörőt dobott piacra acélok simító, közepes és nagyoló esztergálására: Ezek az F3P, M3P és R3P. A forgácstörők az ISCAR SUMO TEC anyagminőségeivel kombinálva magas termelékenységet, jobb szerszámélettartamot, megnövekedett munkadarab minőséget és megbízhatóbb teljesítményt eredményeznek. Az új forgácstörők kevesebb hőt termelnek, segítségükkel elkerülhető a forgácsoknak a szerszámokra és alkatrészekre tekeredése. A forgácsok kisebb darabokra törnek, nem tekeregnek a munkadarab köré, és könnyebben eltávolíthatók szállítószalag segítségével.
 • Hogyan javítsam a forgács elvezetést a CBN lapka esetén?
  A CBN lapkák főként edzett anyagok megmunkálására használatosak, 55 - 62 HRC keménység között. A hagyományos CBN lapkák sík, lapos, forrasztott betétek széles körét kínálják, amelyek hosszú, összetekeredett forgácsot produkálnak az edzett acélok esztergálása/megmunkálása során. A hosszú forgácsdarabok a munkadarab felületét összekarcolják, rontják a felület minőségét. Az ISCAR megoldása erre egy újfajta CBN lapka, köszörült forgácstörővel a vágóélén, amely kiváló forgács elvezetést és felületminőséget biztosít a közepes esztergálástól a simító műveletekig.
 • Hogyan csökkentsem a rezgéseket egy 4xD-nél nagyobb kinyúlással rendelkező fúrórúdon?
  Szerte a világon, minden gépkezelőnek napi szinten meg kell küzdenie a rezgések problémájával. Ezen bonyodalmak megoldására az ISCAR Kutatási és Fejlesztési részlege kifejlesztett egy rezgésmentes fúrórudat, amelynek csillapító mechanizmusa a testen belül található. Ezzel csökkenthető, sőt teljesen meg is szüntethető a nagy kinyúlású fúrórudak rezgése. Az új rezgésmentes sorozat neve WHISPERLINE.
 • Hogyan növelhető a termelékenység szürkeöntvényeknél az ISCAR Kerámia anyagminőségeivel?
  A szürkeöntvény az autóipar egyik legnépszerűbb anyaga. Az ISCAR-nak széles tartományt lefedő kerámia anyagminőségei vannak a szürkeöntvény megmunkálására - ilyenek például az IS6 SiAlON lapkák. Az IS6 anyagminőség a szürkeöntvény-megmunkálás termelékenységének növelésére lett kifejlesztve. Az IS6 SiAlON kerámia anyagminőségeink legfőbb előnye, hogy négyszer nagyobb vágósebességgel (400 m/min - 1200 m/min) képesek dolgozni, mint bármely hagyományos keményfém lapkás megoldás. Ez drasztikusan megnöveli a termelékenységet.
 • Mi az ISCAR legmegfelelőbb megoldása a forgácstörőre saválló acél megmunkálása esetén?
  Az ISCAR 3 új forgácstörőt dobott piacra: ezek az F3M, M3M és R3M, melyek korrózióálló acélok simító, közepes és nagyoló esztergálására használhatók, és a legfejlettebb ISCAR SUMO TEC anyagminőségeivel kombinálva magas termelékenységet, szerszám élettartamot és megbízhatóbb teljesítményt eredményeznek. Az FM3 forgácstörő pozitív homlokszöggel rendelkezik a sima forgácsolás és a csökkentett forgácsolóerők és lapkakopás érdekében, drasztikusan növelve így a szerszám élettartamát. Az M3M forgácstörő korrózióálló acélok közepes megmunkálásánál használható, megerősített vágóéle és pozitív homlokszöge elősegíti a forgácsolóerők csökkenését és a sima forgácsolást. Az R3M forgácstörő korrózióálló acélok nagyoló megmunkálásánál használható, megerősített vágóéle és pozitív homlokszöge elősegíti a forgácsolóerők csökkenését.
 • Mi a nagynyomású hűtőanyag használatának hatása?
  A JETCUT szerszámok legfőbb előnye, hogy a hűtőanyagot közvetlenül a forgácsolási zónába tudjuk eljuttatni, biztosítva ezzel a magas hűtési hatásfokot és így a forgács elvezetési jellemzők javulását, valamint a hő elvonásával a lapka élettartam növekedését. A nagynyomású hűtőanyag hatása főleg a nyúlós és rugalmas anyagoknál jelentős, mint pl. a szuperötvözetek, korrózióálló acélok, titán ötvözetek, stb... Felhasználási feltételek és jogi nyil
  Kerámia anyagminőség és Lapkák
 • Hogyan növelhető a termelékenység a Ni-alapú és egyéb szuperötvözeteknél az ISCAR Kerámia anyagminőségeivel?
  Az ISCAR-nak széles tartományt lefedő kerámia anyagminőségei vannak Ni-alapú és egyéb szuperötvözetek megmunkálására - ilyen például az IW7. A kerámia anyagminőségeink tízszer nagyobb vágósebességgel (150 m/min - 450 m/min) képesek dolgozni, mint bármely hagyományos keményfém lapkás megoldás. Ez drasztikusan megnöveli a termelékenységet.
 • Milyen forgácstörőt ajánl az ISCAR acélok megmunkálására?
  Az ISCAR három új forgácstörőt dobott piacra acélok simító, közepes és nagyoló esztergálására: Ezek az F3P, M3P és R3P. A forgácstörők az ISCAR SUMO TEC anyagminőségeivel kombinálva magas termelékenységet, szerszám élettartamot, megnövekedett munkadarab minőséget és megbízhatóbb teljesítményt eredményeznek. Az új forgácstörők kevesebb hőt termelnek, segítségükkel elkerülhető a forgácsoknak a szerszámokra és alkatrészekre tekeredése. A forgácsok kisebb darabokra törnek, nem tekeregnek a munkadarab köré, és könnyebben eltávolíthatók szállítószalag segítségével.
 • Hogyan javítsam a forgács elvezetést a CBN lapka esetén?
  A CBN lapkák főként edzett anyagok megmunkálására használatosak, 55 - 62 HRC keménység között. A hagyományos CBN lapkák sík, lapos, forrasztott betétek széles körét kínálják, amelyek hosszú, összetekeredett forgácsot produkálnak az edzett acélok esztergálása/megmunkálása során. A hosszú forgácsdarabok a munkadarab felületét összekarcolják, rontják a felület minőségét. Az ISCAR megoldása erre egy újfajta CBN lapka, köszörült forgácstörővel a vágóélén, amely kiváló forgács elvezetést és felületminőséget biztosít a közepes esztergálástól a simító műveletekig.
 • Hogyan csökkentsem a rezgéseket egy 4xD-nél nagyobb kinyúlással rendelkező fúrórúdon?
  Szerte a világon, minden gépkezelőnek napi szinten meg kell küzdenie a rezgések problémájával. Ezen bonyodalmak megoldására az ISCAR Kutatási és Fejlesztési részlege kifejlesztette a WHISPERLINE sorozatot, egy rezgésmentes szerszámcsaládot, amelynek tagja például a fúrórúd, melynek csillapító mechanizmusa a testen belül található, és csökkenti, sőt akár teljesen meg is szünteti a nagy kinyúlású fúrórudak rezgését.
 • Hogyan növelhető a termelékenység szürkeöntvényeknél az ISCAR Kerámia anyagminőségeivel?
  A szürkeöntvény az autóipar egyik legnépszerűbb anyaga. Az ISCAR-nak széles tartományt lefedő kerámia anyagminőségei vannak a szürkeöntvény megmunkálására - ilyenek például az IS6 SiAlON lapkák. A kifejezetten a termelékenység növelésére kifejlesztett IS6 SiAlON kerámia anyagminőségeink három-négyszer nagyobb vágósebességgel (400 m/min - 1200 m/min) képesek dolgozni, mint bármely hagyományos keményfém lapkás megoldás. Ez drasztikusan megnöveli a termelékenységet.
 • Mi az ISCAR legmegfelelőbb megoldása a forgácstörőre korrózióálló acél megmunkálása esetén?
  Az ISCAR három új forgácstörőt dobott piacra: ezek az F3M, M3M és R3M, melyek korrózióálló acélok simító, közepes és nagyoló esztergálására használhatók. A forgácstörők a legfejlettebb ISCAR SUMO TEC anyagminőségeivel kombinálva magas termelékenységet, szerszám élettartamot és megbízhatóbb teljesítményt eredményeznek. Az FM3 forgácstörő pozitív homlokszöggel rendelkezik a sima forgácsolás és a csökkentett forgácsolóerők és lapkakopás érdekében, drasztikusan növelve így a szerszám élettartamát. Az M3M forgácstörő korrózióálló acélok közepes megmunkálásánál használható, megerősített vágóéle és pozitív homlokszöge elősegíti a forgácsolóerők csökkenését és a sima forgácsolást. Az R3M forgácstörő korrózióálló acélok nagyoló megmunkálásánál használható, megerősített vágóéle és pozitív homlokszöge elősegíti a forgácsolóerők csökkenését.
 • Mi a nagynyomású hűtőanyag használatának hatása?
  A JETCUT szerszámok legfőbb előnye, hogy a hűtőanyagot közvetlenül a forgácsolási zónába tudjuk eljuttatni, biztosítva ezzel a magas hűtési hatásfokot és így a forgács elvezetési jellemzők javulását, valamint a hő elvonásával a lapka élettartam növekedését. A nagynyomású hűtőanyag hatása főleg a nyúlós és rugalmas anyagoknál jelentős, mint pl. a szuperötvözetek, korrózióálló acélok, titán ötvözetek, stb...
  Menetvágás
 • Mi a legmegfelelőbb anyagminőség korrózióálló acél megmunkálásához?
  IC1007
 • Mi a legmegfelelőbb anyagminőség HTA megmunkálásához?
  IC806
 • Mi a legmegfelelőbb anyagminőség alacsony sebességű és instabil gépeknél?
  IC228
 • Mi a legkisebb javasolt fogás menet profiloknál?
  Nagyobb, mint a hónolási méret.
 • Miért nem működik a forgácstörő?
  Valószínűleg túl kicsi a fogásmélység, így a forgácstörő nem hatékony.
 • Hogyan javíthatjuk a forgács elvezetést?
  A forgács elvezetés javításához válassza ki a megfelelő előtolás típust: Radiális előtolás Haránt előtolás Alternáló haránt előtolás.
 • Hogyan csökkenthető a trljrd folyamat ideje?
  Használjon többfogas menetvágó lapkákat (2M, 3M)
  Két vagy három fogas kombinációt használva csökken a fogások száma, így a forgácsolási idő. Ez a megoldás elérhető a legnépszerűbb profilokhoz és menetemelkedésekhez, jó választás lehet a gazdaságos menetvágásra tömeggyártás esetén.
 • Mi a különbség a részleges és teljes profilú lapka között?
  Részleges profil: Különféle szabvány menetek létrehozására, valamint a közönséges szögű (60º vagy 55º) menetemelkedések széles köréhez alkalmazható. A kis gyökér-sarok rádiuszú lapkák a skála legkisebb menetemelkedéséhez alkalmasak A külső/belső átmérő végleges kialakításához további műveletek szükségesek Nem ajánlott tömeggyártáshoz Nincs szükség különféle lapkákra Teljes profil: A teljes menetprofilt létrehozza A gyökér-sarok rádiusz csak a hozzá tartozó menetemelkedéshez alkalmas Tömeggyártáshoz ajánlott Csak egy profilhoz alkalmas.
 • Hogyan válasszuk ki a megfelelő alátétlapkát?
  A pozitív emelkedési szöghöz szükséges alátétlapkákat RH menetek RH tartókkal vagy LH menetek LH szerszámtartókkal történő esztergálása során használjuk. A negatív emelkedési szöghöz szükséges alátétlapkákat RH menetek LH tartókkal vagy LH menetek RH szerszámtartókkal történő esztergálása során használjuk. Használjon AE alátétlapkákat az EX-RH és IN-LH szerszámtartókhoz. Használjon Al alátétlapkákat az IN-RH és EX-LH szerszámtartókhoz.
  Keményfém minőségek
 • What is a tool material?
  In cutting tools, a tool material is the material from which the active (cutting) part of a tool is produced. This is the material that directly cuts the workpiece during machining.
 • How does ISCAR designate its tool materials?
  ISCAR’s system of designating tool material grades uses letters and numbers. The letters indicate the material group:
  IB – cubic boron nitride (CBN)
  IC – cemented carbide and cermet
  ID – polycrystalline diamond (PCD)
  IS – ceramics
  DT – cemented carbide with dual (CVD+PVD) coating
 • Mi jelent a keményfém minősége?
  a keményfém alapanyaga, a bevonatolás és az azt követő utókezelés határozza meg. A minőség meghatározásához az alapanyag elengedhetetlen, a többi opcionális. A keményfém egy olyan fémporból álló összetett anyag, amelyet kötöanyaggal (főleg kobalt) cementálnak. A legtöbb fémforgácsoláshoz gyártott tömör keményfém kopásálló bevonattal van ellátva. Különböző utókezelési eljárások is léteznek a már bevonatolt keményfémeken. (Például lapkák homlokfelületén.) A keményfém kifejezés vonatkozik a bevonatolt és a bevonat nélküli minőségekre is.
 • Hogyan osztályozza az ISCAR a keményfém minőségeit?
  Az ISO 513 nemzetközi szabvány a kemény forgácsoló anyagokat a megmunkálandó anyagok függvényében osztályozza. Az ISCAR is ezt a szabványt alkalmazza. A tömör keményfémek egy nagyon kemény anyagok, ezért képesek a legtöbb, hozzájuk képest lágyabb anyagot forgácsolni.
 • A keményfémek ISO 513 szerinti alkalmazási csoportjait betűk és számok jelölik. Ezek mit jelentenek?
  A betűk meghatározzák a megmunkálandó anyagok osztályát. Ezeken belül a számok tetszőleges skálán mutatják a keménység-szívósság arányát. Magasabb számok a szívóssabb, míg az alacsonyabb számok a keményebb anyagokat jelzik.
 • Mi a SUMO TEC technológia?
  Az ISCAR által kifejlesztett, bevonatolást követő utókezelési eljárás, amely még egységesebbé és egyenletesebbé teszi a bevonatolt felületeket, minimalizálja a belső feszültséget a bevonatban. A CVD bevonatokban az alapanyag és a bevonatrétegek hőtágulási együtthatóinak különbsége miatt belső feszültségek keletkeznek. A PVD bevonatok jellemzője a felületi egyenetlenség. Ezek negatívan befolyásolják a bevonatot, és ezért rövidítik a lapka élettartamát. A SUMO TEC kezelés alkalmazásával jelentősen csökkennek ezek a nem kívánt hibák, megnövelt élettartamot és nagyobb termelékenységet eredményezve.
 • Miért olyan hatékonyak a PVD nano réteges bevonatok?
  A PVD bevonatokat az 1980-as évek vége felé vezették be. A tudomány és a technológia fejlődése új, kopásálló nano rétegvastagságú bevonatokat hozott létre. Ezek a bevonatok legfeljebb 50 nm (nanométer) vastagságú rétegek kombinációi és a bevonat erősségének jelentős növekedését biztosítják a hagyományos eljárásokhoz képest.
 • Az ISCAR minőség jelölései általában "IC"-vel kezdődnek. Miért különbözik ettől a DT7150 jelölés?
  Válasz: Két fő bevonatolási technológia van: kémiai (CVD - Chemical Vapor Deposition) és fizikai (PVD - Physical Vapor Deposition). A technológiai fejlesztések lehetővé tették a két módszer kombinációját a bevonat tulajdonságainak szabályozására. Az ISCAR DT7150 (DO-TEC) minőség jellemzője a kemény alapanyag, valamint egy kettős MT CVD (Medium Temperature CVD) és TiAlNi PVD bevonat. Ez a minőség különleges felhasználású, kemény öntvények hatékony megmunkálásához lett kifejlesztve.
  Váltólapkás forgácsolás
 • Forgácsolási paraméterek ajánlásánál az ISCAR hogyan osztályozza a megmunkálandó anyagokat?
  Az ISCAR anyagcsoportok az ISO 513 nemzetközi szabvány alapján vannak meghatározva.
 • Az ISO 513 úgy határozza meg a rozsdamentes acél megmunkálására szánt forgácsolószerszámokat, mint az M. csoportra érvényes szerszámokat. Ez helyes?
  Az ISO 513 szabványban az M csoport (sárga szín) az ausztenites és ausztenites / ferrites (duplex) szerkezetű rozsdamentes acél megmunkálására szolgáló szerszámokra vonatkozik. A ferrites és martenzites rozsdamentes acél a P csoporthoz (kék szín) tartozik, és a kezdő forgácsolási adatokat ennek megfelelően kell kiválasztani.
 • A titán hasonló módon forgácsolható, mint az ausztenites rozsdamentes acél?
  Bizonyos esetekben a tiszta titán, illetve az α és ß titán ötvözetek hasonlóképpen forgácsolhatóak, mint az ausztenites rozsdamentes acélok.
 • Miért említik együtt az ISO M és S csoport anyagainak forgácsolhatóságát?
  Közös jellemzőik, az alacsony hővezetés és a magas fajlagos forgácsolóerő miatt, amelyek nagyban befolyásolják a forgácsolhatóságot.
 • Az öntvények az ISO K anyagcsoportba tartoznak?
  Az öntvények jelentős része a K anyagcsoportba tartozik.
  Kemény öntvények esetében a H anyagcsoporthoz javasolt szerszámokból és a hozzájuk tartozó forgácsolási paraméterekből kell választani.
  A lágy állapotú gömbgrafitos öntvény a P csoportba tartozik.
  Az edzett állapotú gömbgrafitos öntvény a H csoportba tartozik.