Frequently Asked Questions
  Indexable Milling in General
 • Melyek az ISCAR váltólapkás maró szerszámcsaládjai?
  A váltólapkás maró család a főbb marási folyamatokhoz használható marókat tartalmaz: jobbos vállak marásához, nyílt síkfelületek maráshoz, élek marásához (letörésekhez) és mély vállak marásához, 3-D felületekhez (profilmarás), hornyok és oldalhornyok marásához, éltörésekhez, stb. A nagy előtolású maráshoz (egy speciális megmunkálási módszer) kifejlesztettük a marók egy külön családját.
 • Az ISCAR azon váltólapkás marószerszám-családjai, amelyek megnevezése a „HELI” kifejezéssel (a „helix” rövidítése) kezdődik, illetve a „helikális vágóél” és „helikális marás” gyakran előnyökként vannak kiemelve a műszaki információkban. Miért?
  Az 1990-es évek elején az ISCAR piacra dobta a HELIMILL marószerszám-családot, amely tagjai helikális vágóélű váltólapkákka voltak ellátva. A nagy hatékonyságú vágóél a hullámos homlokfelület és a helikális lapka oldalfelület (hátlap) találkozásánál keletkezik. A HELIMILL szerszámok kialakítása állandó pozitív vágóélt és állandó hátszöget tett lehetővé a teljes marási hosszon. Ez a kialakítás azonnali jelentős csökkenést jelentett a teljesítmény igényben, valamint puha vágást eredményezett. A HELIMILL egy újfajta kialakítás előfutára volt, amely ma már a váltólapkás marás általánosan elfogadott szbványának számít és a lapkák hullámos felületeit helyezi előtérbe. A „HELI” kifejezés a helikális vágóélre utal, amely az ebbe a családba tartozó váltólapkás marók legjelentősebb előnyét adja.
 • Szerepel-e az ISCAR kínálatában alumínium megmunkálására alkalmas váltólapkás marószerszám?
  Igen Az ISCAR kifejlesztett egy teljes termékcsaládot a váltólapkás marószerszámokból, amelyek kifejezetten az alumínium hatékony megmunkálására szolgálnak. Ezen jó minőségű marók normál vagy könnyített szerszámtesttel vannak tervezve, egyedi elven működő keményfém lapka rögzítéssel, állítható lapkatartókkal, különféle élkialakítású és különböző sarokrádiuszú köszörült és polírozott lapkákkal, valamint - az alumínium megmunkálásban legnépszerűbb - polikristályos gyémánt (PCD) élekkel rendelkező lapkákkal. A marók legtöbbje a szerszámtest belsejében futó hűtővíz-csatornákkal van ellátva. Az ISCAR váltólapkás marószerszámainak HELIALU sorozata hatékonyan alkalmazható az alumínium nagy sebességű megmunkálására (High speed machining - HSM), és megfelelő forgácskihozatali arányt (Metal removal rate - MRR) biztosít.
 • Az „erősen pozitív” kifejezés gyakran szerepel a váltólapkás marószerszámok leírásában. Mit is jelent ez?
  Általában ez a kifejezés a váltólapkás marószerszám homlokszögére vonatkozik. A porkohászati eljárások fejlődésével megjelentek a helikális vágóélű lapkák, amelyeknek homloklapja „agresszívan” emelkedik a lapka vágóéléhez képest. Ez jelentős növekedést eredményez a lapkákat hordozó marószerszám pozitív élszögeiben (normál és axiális). Az „erősen pozitív” kifejezés erre a kialakításra utal. Megjegyzés: Ez a definíció a technológia jelenlegi állását mutatja. Mivel a porkohászati keményfém lapkákkal szerelt szerszámok gyártása nem csökkenti a saját forrásait (nem korlátozott az alapanyagkészlet), feltételezhetjük, hogy a ma „erősen pozitív”-ja holnapra már „normál”-nak fog számítani.
 • A keményfém a váltólapkák fő anyaga marásnál. Az ISCAR a különféle keményfém minőségek széles választékát biztosítja. Hol találhatok információkat az anyagminőségre, a javasolt vágósebességekre és a felhasználási területre vonatkozóan?
  Az ISCAR számos elektronikus illetve nyomtatott katalógust, használati útmutatót adott ki, amelyekben megtalálhatók ezen információk: részletezve vannak az anyagminőségek (alapanyag típus, bevonatok), az ISO szabványok szerinti felhasználási területek, valamint vágósebesség-tartományok. A részletekért és további segítségért kérjük lépjen kapcsolatba az ISCAR helyi képviselőjével.
 • Van-e a váltólapkás marószerszámoknak belső hűtőanyag-csatornájuk?
  A mostanában piacra dobott legtöbb váltólapkás marószerszám a szerszámtesten belül kialakított belső hűtőcsatornával rendelkezik, amely a hűtőanyagot az egyes lapkákhoz vezeti.
 • Vannak olyan feltűzhető kukorica marók, amelyek nem rendelkeznek ilyen csatornával. Amennyiben belső hűtőanyag ellátás szükséges, hogyan kell módosítani a marókat?
  A legtöbb esetben ilyen módosítás nem szükséges. Ehelyett az ISCAR által biztosított, állítható fúvókás rögzítőcsavaros megoldás használható a problémára. A csavar nem csak a feltűzhető maró rögzítését biztosítja a befogón, hanem hatékony hűtőanyag ellátást is biztosít közvetlenül a marási zónában, valamint javítja a forgácseltávolítást. A csavaros megoldás állíttható része, a fúvóka, a hűtőanyag ellátásának egyszerű állíthatóságát biztosítja a maró süllyesztési mélységének, a lapkaméretnek illetve a szükséges eljárásnak a függvényében.
 • Hogyan garantálható a lapkákat a marószerszámba rögzítő csavarok megfelelő meghúzási nyomatéka?
  A váltólapkás maróknál az ISCAR kétféle nyomatékkulcsot kínál: állítható és állandó nyomatékkal. Az első típus egy bizonyos tartományon belül, a felhasználó által állítható nyomatékot biztosít, míg a második előre beállított, állandó nyomatékkal rendelkezik. A lapkák rögzítéséhez szükséges, a rögzítőcsavarokon alkalmazandó meghúzási nyomaték a megfelelő katalógusokban, prospektusokban és használati utasításokban található. Ezen felül ez az adat most már a marószerszám szárára is rákerül a szerszámjelzés részeként.
 • Melyik a jobb a termelékenység szabályozására: az előtolásnak vagy a fogásmélységnek a megengedett határokon belüli változtatása?
  Fontos megjegyezni, hogy erre a kérdésre nincsen egyértelmű válasz, számos tényező befolyásolja azt. Azonban nagy általánosságban, azonos MRR (forgács eltávolítási arány) mellett, a megnövelt előtolás csökkentett fogásmélység mellett jobb megoldás, mint az ellenkező felállás (kisebb előtolás, nagy fogásmélység), mivel így általában nagyobb szerszám élettartam érhető el.
 • Hogyan találhatok hatékonyabb váltólapkás marószerszámot az alkalmazásaimhoz?
  Amennyiben ismertek az alkalmazás paraméterei, az ITA (ISCAR Tool Advisor) nevű számítógépes keresőprogram nagyon hatékony eszköz erre. A szoftver ingyenes, és akár mobiltelefonra is telepíthető. Amennyiben a kérdés ennél átfogóbban értendő, illetve a megfelelő marócsalád kiválasztására vonatkozik, a prioritásoknak megfelelően speciális javaslataink vannak - kérjük lépjen kapcsolatba a képviselőinkkel segítségért.
 • What is turn-milling?
  Turn-milling is a process whereby a milling cutter machines a rotating workpiece. This method combines milling and turning techniques and has many advantages.
 • What are the advantages of turn-milling comparing with classical turning?
  • In turning, machining non-continuous surfaces features interrupted cutting that results in unwanted impact load, poor surface finish and early tool wear. In turn-milling, the tool is a milling cutter that is intended exactly for interrupted cuts with cyclic load.
  • When turning materials with long chips, chip disposal is difficult and identifying the correct chipbreaking geometry of a cutting tool is not simple. The milling cutter used in turn-milling generates a short chip that considerably improves swarf handling.
  • In turning eccentric areas of rotating components (crankshafts, camshafts, etc.), off-center masses of the components cause unbalanced forces that adversely affect performance. Turn-milling with its low rotary velocity of a workpiece significantly diminishes and even prevents this negative effect.
  • In turning, the rotation of heavy-weight parts, which defines the cutting speed, is limited by the characteristics of the main drive. If the drive does not allow rotation of large masses with required velocity, then the cutting speed will be far from the optimal range; and will resulut in low turning performance. Turn-milling provides a way to overcome the above difficulties effectively.
 • How I can calculate cutting data for turn-milling?
  The calculation method is shown in the March 2017 issue of “Welcome to ISCAR’s World”, a collection of articles. The electronic version of the issue can be found also on ISCAR’s site catalogs. If necessary, please contact our local representatives in your area – they will be glad to help with this issue.
  Profile Milling
 • What is the difference between profile milling, milling contoured surfaces and form milling?
  Generally, these definitions mean the same thing and relate to milling 3-D surfaces. Such kind of machining is often named in shop talk as simply profiling.
 • Which industrial sectors are characterized by a great number of profile milling operations?
  First, it is the Die and Mold industry, then Aerospace but almost every branch requires profile milling tools in a varying degree, too.
 • Which types of tools are the most popular for profile milling?
  In rough milling for “pre-shaping” further 3-D surfaces, process planners use different tools and even general-duty 90° milling cutters. Fast Feed milling cutters* are very efficient means for high-efficiency roughing. However, most of profile milling operations relate to toroidal and ball nose milling cutters because they ensure correct generation of a needed shape in every direction.

  * refer to the appropriate section in FAQ session
 • Are inserts with chip splitting action in ISCAR’s profile milling products?
  Yes. Moreover, exactly from MILLSHRED, a family of indexable milling cutters with round inserts, the serrated cutting edge of ISCAR milling inserts was started its way.
 • What is the effective cutting diameter of a profile milling tool?
  In profile milling, sue to the shaped, non-straight form of the tool, a cutting diameter is a function of a depth of cut; and it is not the same for different areas of the tool cutting edge that is involved in milling. The effective diameter is the largest true cutting diameter: maximum of the cutting diameters of these areas. In calculating cutting data, it is very important to consider the effective diameter, because the real cutting speed relates to the effective diameter, while the spindle speed refers to the nominal diameter of a tool.
 • Which types of profile milling tools ISCAR provides?
  ISCAR line of profile milling tools comprises Fast Feed*, toroidal, and ball nose cutters in the following design configurations:
  • tools with indexable inserts
  • solid carbide endmills
  • replaceable milling heads with MULTI-MASTER* adaptation

  * refer to the appropriate section in FAQ session
 • What is restmilling?
  Productive milling proposes applying more durable and rigid tools for high metal removal rate. In many cases the form and the dimensions of the tools do not allow for a cut in some area; for example, the corners of a die cavity. The remainder of the material in the areas is removed by restmilling – a method under a technological process where a tool of smaller diameter cuts the areas with residual stock.
  Solid Carbide Endmills
 • If ISCAR provides solid carbide endmills for machining all groups of engineering materials?
  Yes. ISCAR’s SOLIDMILL LINE consists of various families of solid carbide endmills that intended for machining different materials: steel, stainless steel, cast iron, ets. The line proposes a rich variety of tools, which covers all application groups according to ISO classification: P, M, K, N, S and H.
 • Which types of SCEM ISCAR offers as standard products?
  The majority are 90° endmills, then – ball nose cutters, tools for high feed (fast feed) milling, chamfering and deburring. Also, there are families of endmills that are designed specifically for high speed machining, in particular, by trochoidal milling technique.
 • What are advantages of trochoidal milling method?
  Usually trochoidal milling is applied to machining slots and pockets. In trochoidal milling, a fast-rotating tool moves along arc and “slices” a thin but wide layer of material. When the layer is removed, the cutter advances deeper into the material radially and then repeats the slicing. This method ensures uniform tool engagement and stable average chip thickness. Therefore, the tool experiences constant load that causes uniform wear and predictable tool life. The small thickness of sliced material significantly reduces heat impact on the tool, on the one side, and ensures increasing the number of the tool teeth, on the other hand. As a result, the method ensures very high metal removal rate with considerably decreased power consumption and improved tool life.
 • What is the secret of CHATTERFREE geometry?
  CHATTERFREE is a general name of specific design for several families of ISCAR SCEM. The main CHATTERFREE features are: unequal angular pitch of a cutter teeth and variable helix angle. This concept results in substantial reducing or even eliminating vibrations during cutting that obviously dramatically improves performance and tool life.
 • Why FINISHRED endmills are often called as “Two in One”?
  Usually, the FINISHRED endmills feature 4 flutes, two serrated teeth and two continuous teeth. Thus, they combine two cutting geometries: rough (the serrated teeth with ship splitting action) and finish (the continuous teeth). This is a reason why FINISHRED SCEM are called “Two in One”. They enable running at rough machining parameters, resulting in semi-finish or even finish surface quality. Such a single tool (“One”) can replace the rough and finish endmills (“Two”), dramatically reducing cutting time and power consumption, and increasing productivity.
 • Does ISCAR provides instructions for regrading solid carbide endmills?
  Yes. Every catalogue and various technical leaflets and brochure contain this kind of information. Needless to add, that our local representatives are ready to help in every issue, which relates to regrinding SCEM.
 • What is a length series?
  Solid carbide endmills of the same type and the same diameter often vary in overall length within a family. According to the length gradation there are short, medium and long series. Sometimes, additional series, like extra-short or extra-long are used, too. Generally, short-length endmills ensure highest strength and rigidity whereas the extra-long SCEM are intended for long-reach applications.
 • What is a slot drill?
  “Slot drill” is a name of an endmill that can cut straight down. Slot drills have at least one center cutting tooth. Primary use of the slot drills is milling key slots. Normally, the slot drills are two-flite mills, but often they have three and even four flutes.
 • ISCAR ball nose SCEM have 2 or 4 flutes (teeth). How to choose a more suitable number of flutes for a ball nose endmill?
  The all-purpose 4 flute ball nose solid carbide endmills give a universal robust and production solution for various applications, especially for semi-finish and finish operations. Oppositely, the 2 flute endmills with greater chip gullet are more suitable for rough machining, ensuring better chip evacuation. Also, using the 2 flute tools is a workable method for fine finishing due to less accumulated error, which depends on the number of teeth. In milling with shallow depth of cut calculating feed per tooth should take into consideration only 2 effective teeth; and the advantages of a multi-flute design are diminished. The 2 flute SCEM are more preferable here.
 • Does ISCAR SCEM line propose miniature endmills?
  The answer depends on a definition, what is miniature. There is no distinct border between “mini”, “micro”, “miniature” and so on, in many slogans or tool brand names. Of course, despite the lack of strict and commonly accepted definitions, everyone realizes the range of diameters, which relates to these terms. ISCAR SCEM lines includes endmills featuring diameters of tenths of mm. For example, the standard ball nose endmills, which are intended for processing ribs for hard materials, start from minimal diameter 0.1 mm.
  MULTI-MASTER
 • How is a head mounted into a shank?
  A head has two surfaces: a short taper and a rear non-cutting face that determines the head location in a shank. The taper ensures high concentricity and the face – a face contact. The thread is intended for securing the head. Therefore the rear (tail) part of the head has two areas: tapered and threaded.
  During mounting, the head is initially rotated by hand and then is tightened by means of a key. The head has flats for applying a key.
 • What are the advantages of the face contact?
  First of all, the face contact considerably increases the stiffness of an assembled tool comprising a shank and a head and its ability to withstand impact loading so common in milling. This factor allows for stable cutting, minimizes vibrations, and reduces power consumption.
  Secondly, the face contact ensures high repeatability of the head overhang with respect to the shank. As a result, there is no need for an additional adjustment after replacing the head - no setup time – and an operator can change the head without removing the shank from a machine tool spindle.
 • What does “the initial gap” mean?
  When tightening a head, an operator starts by rotating the head by hand. The head then stops at some point and a small gap remains between the contact faces of the head and the shank. From this moment, further head tightening is possible only with the use of the key. Tightening of the head causes elastic deformation of the adjoining contact area of the shank section, in a radial direction. The above-mentioned gap is called "initial" and it is an important feature of the MULTI-MASTER connection. The gap value is several tenths of a millimeter, depending on the thread size.
 • Why does the MULTI-MASTER thread have a special profile?
  The MULTI-MASTER heads are produced from tungsten carbide. Although this is an extremely hard and heat-resistant material, it has lowered impact strength against, for example, high speed steel (HSS). Therefore, in designing a threaded tungsten carbide part, minimizing stress concentrators is one of the main problems to be solved.
  Additionally, the MULTI-MASTER thread connection has relatively small dimensions: the nominal diameters of the threads lay approximately within 4-15 mm. These sizes and the necessity to meet the strength requirements for the operational loads, can possibly limit the height of the thread profile.
  The above points make it problematic to use the standard threads and strongly dictate a special thread shape that will comply with specifications of the connection. That is why ISCAR designed the special-profile thread, which has been designated as “T-thread”.
 • What types of MULTI-MASTER heads does ISCAR offer?
  • End milling heads of various shapes – 90°, 45°, 60°, etc.
  • Profile milling heads having ball nose, toroidal, concave radii and other shapes
  • Heads for high-feed milling
  • Slot and groove milling heads for milling grooves for retaining or O-rings, T-slots, etc.
  • Thread milling heads
  • Center and spot drilling heads
  • Engraving heads
  The milling heads have various numbers of teeth (flutes), helix angles, and degrees of accuracy, as well as cutting geometry for effective machining of various engineering materials.
 • What is an economy-type end milling head?
  There are two types of MULTI-MASTER end milling heads.
  The first type of MULTI-MASTER end milling head is the same as the ISCAR standard solid carbide endmills but differs in overall and cutting edge lengths. A major advantage of this type of end milling heads is that there is a large variety to choose from (practically all the standard line of the solid mills). In finishing and milling hard materials, increasing the number of flutes makes cutting more stable and productive. The heads of the first type are produced from stepped cylindrical blanks by grinding.
  The second type of MULTI-MASTER end milling heads is the economy version; it is shaped beforehand by pressing and sintering with a small oversize. Further grinding defines the final shape of a head and its accuracy. The heads of this type have a high-strength tooth that makes it possible to substantially increase the feed per tooth in comparison with the heads of the first type. Pressing technology enables production of different complicated shapes; although making these from the stepped blanks is problematic. The economy-type heads have only two teeth.
 • Why do the MULTI-MASTER keys have two openings?
  Due to the design features of the heads, one of the openings, similar to openings of ordinary engineering wrenches, is intended for the multi-flute heads of the first type of MULTI-MASTER end milling head (see above) and the appropriate cylindrical blanks. The second shaped opening is designed for the economy-type heads.
 • Does the MULTI-MASTER family include hole making tools?
  Yes, it does. The family has 45°, 30° and 60° heads that are not intended only for chamfering, but also for spot drilling and countersinking. In addition, there are center drilling heads.
 • Is a center drilling head that is made from solid carbide, really a reasonable solution? There are various low-cost double-sided standard combined center drills and countersinks produced from HSS.
  When compared to the above-mentioned HSS combined drills and countersinks, the center drilling heads allow for a considerable increase in tool life. The heads are operated under higher cutting data and thus lead to higher productivity. Therefore, we advise checking the current production cost and then making a decision, taking all relevant factors into account.
 • What is the accuracy of the heads?
  The nominal diameter of the normal accuracy end milling heads has the following tolerance limits: e8 for multi-flute heads produced from blanks and h9 for the economy- type heads. The precise heads for finish profiling are made with tolerance limits for diameter h7 and the heads for milling aluminum – h6. The diametric tolerance for the cylindrical cutting area of the heads for chamfering, spot drilling and countersinking is h10.
 • What is the repeatability tolerance of MULTI-MASTER heads?
  As mentioned in the answer to question 2, one of the main advantages of the face contact is high repeatability, which ensures closed tolerance for the head overhang with respect to the contact face of a shank. The overhang limits are ±0.01 mm for the majority of the end milling heads.
 • Does ISCAR offer MULTI-MASTER heads intended for milling hardened steel?
  Yes. These heads are made from a high-strength and wear-resistant submicron carbide grade; and they have tight dimensional tolerances.
 • What are the main types of shanks and for which purpose should they be used?
  The shanks are available in different versions: smooth cylindrical and with a neck. The neck can be straight or conical.
  The smooth shanks and the shanks with a straight neck, called Type A shanks in MULTI-MASTER’s designation system, are general purpose shanks and are used for a variety of applications. There is also a reinforced version, intended mainly for milling keyways or high-feed milling (HFM). It is distinguished by flats on a shank body that make it suitable for clamping in Weldon-type adapters.
  Type B is a reinforced shank with a relatively short conical neck which has a taper angle of 5° on the side. It is characterized by increased strength of the durable body that defines its main application: heavy-duty machining.
  Where is type C?
  For long-reach machining at high overhang, the Type D shank with a long conical neck can offer a good solution. It has a taper angle of 1° on the side and is designed primarily for milling deep pockets and cavities, high steep walls, etc. This shank should not be used in heavy-load conditions.
  For short-reach applications, the MULTI-MASTER family offers shanks with a collet adaptation. These are mounted directly into a collet chuck instead of the spring collet. The direct mounting increases rigidity and accuracy, and reduces the overall overhang relative to the datum face of a machine tool spindle.
  The MULTI-MASTER family also includes smooth steel cylindrical shanks of considerable overall length (at least 10 diameters of the shank). These are intended primarily for producing specially tailored tools of various configurations by additional machining of the shanks in order to form the required shape. Such machining can be performed even directly by the customer. In fact, they are the blanks with an internal T-thread. For the convenience of additional machining operations (turning, sometimes external grinding, etc.), the shanks are provided with a center hole in the rear face.
  The MULTI-MASTER family contains a variety of extensions and reducers for connecting with other ISCAR systems of modular tooling (for example, FLEXFIT).
 • From what materials are the shanks made? How should the correct material be chosen?
  The shanks are produced from the following materials: steel, tungsten carbide and heavy metal (an alloy containing 90% and more of tungsten).
  In the context of functionality, a steel shank is the most versatile. Due to the considerable stiffness of tungsten carbide, a carbide shank is intended primarily for finishing and semi-finishing, machining at high overhang and milling internal circumferential grooves. In case of unstable cutting, applying a heavy metal shank can give good results because of the vibration-proof properties of heavy metal. However, heavy metal shanks are not recommended for heavy-duty machining.
 • Are the MULTI-MASTER tools suitable for coolant supply directly through the tool body?
  Yes, there is a design of the shanks with holes for internal coolant supply.
 • Can the MULTI-MASTER shanks be held in heat shrink chucks and collets?
  The carbide or heavy metal shanks (see the answer to question 14) are suitable for toolholding by the heat shrink method. As for the steel shanks, clamping them into heat shrink chucks and collets is not recommended.
 • Is it necessary to lubricate T-threads when mounting the heads into a shank?
  No. Do not apply lubricants to the MULTI-MASTER T-thread connection!
  Fast Feed Milling
 • For which type of fast feed milling cutters does ISCAR manufacture tools?
  ISCAR’s line of fast feed milling cutters comprises tools carrying indexable inserts, Multi-Master tools and solid carbide end mills.
 • Which milling operation is more effective for applying FF milling cutters?
  The most effective applications for FF milling cutters are rough milling planes, pockets and cavities.
 • What is the meaning of the “Triple F” or "FFF" that is often mentioned in ISCAR technical editions and presentations?
  "FFF" refers to fast feed face milling or fast feed facing. Rough milling planes is one of most the efficient and widespread applications for FF cutters. The operation usually relates to face milling, so the FFF acronym refers usually to fast feed face milling. FFF can also mean fast feed facing, as milling plane operations are often known as facing.
 • Fast feed milling is considered as a high-efficiency metal removal technique when machined workpieces are made from steel or cast iron. Can FF milling cutters be applied to machining difficult-to-cut materials like titanium or high temperature alloys?
  FF milling cutters may be used in machining difficult-to-cut materials. The cutting geometry in this case differs from the geometry of general-duty FF milling tools that are intended for steel and cast iron. In addition, feed per tooth is significantly smaller compared to machining steel and cast iron; however it is much higher than the feed values that are recommended for traditional methods.
 • What are MF milling tools?
  MF means “moderate feed”: moderate comparing with “fast” in FF milling but faster than the standard in traditional milling. The MF method is intended for increasing productivity when using slow low-power machines, milling heavy workpieces, etc.
  Milling Slots And Grooves
 • Which tools are used for milling slots?
  Generally speaking, milling tools of different types – side milling cutters, endmills, extended flite (long-edge) milling cutters and even face mills – are suitable for milling slots and grooves. However, only the side milling cutters with teeth on face and periphery are designed especially for machining slots and grooves, while the others are intended for various milling operations. ISCAR’s line of slot milling tools comprises the side milling cutters.
 • What is the difference between “slot” and “groove”?
  The words “slot” and “groove” are often synonymous. But if “slot” usually relates to a narrow, comparatively long, mainly longitudinal opening that is usually open-ended (at least from one side); “groove”, as a rule, means a circular (called “undercut”) or helical channel. It is been said that “a slot is an open-ended groove”.
 • Slot milling tools are often referenced as slotting tools. Is this correct?
  The word “slotting”, commonly known as “slot milling”, is widespread in shop talk but the two actions are not identical or interchangeable. Slotting refers specifically to a stage in planning or shaping – a machining process where a single-point cutting tool moves linearly and piston wise, and a workpiece is fixed or moves only linearly concurrent with the tool.
 • Why are slot milling cutters called side and face milling cutters?
  A slot milling cutter has teeth on its face and periphery, and features a cutting face and sides for the simultaneous machining of three surfaces: the bottom and the two sidewalls of a slot.
 • What are the main types of slot milling cutters?
  The slot milling cutters differ in their adaptation (mounting methods). They have either arbor hole or shank-type configurations or, alternatively, interchangeable cutting heads for modularly assembled tools.
 • What is ISCAR’s program for slot milling cutters?
  ISCAR is engaged in developing slot milling cutters in various fields:
  - Cutters carrying indexable inserts
  - Assembled Multi-Master slot milling tools with replaceable heads
  - Assembled T-SLOT milling cutters with replaceable solid carbide cutting heads
 • Which slot is defined as narrow?
  The term “narrow slot” generally defines a deep slot of small width. A more rigorous but empirical rule considers a “narrow slot” to be the slot with a width less than 5 mm and a depth of at least 2.5 times the width.
  Extended Flute Cutters
 • Why “extended flute” cutters?
  The cutting blade of an extended flute cutter consists of a set of indexable inserts that are placed gradually with a mutual offset of one another. Compared to an ordinary indexable mill whose length of cut is limited by the cutting edge of its insert, the cutting length of the extended flute cutter is significantly larger – it is “extended” due to the set of inserts.
 • What are the other technical terms for extended flute cutters?
  Extended flute cutters are also referred to as long-edge cutters and porcupine cutters (known as “porkies” in shop talk).
 • What are the main applications for extended flute cutters?
  Extended flute cutters are designed for high-performance rough milling: milling deep shoulders (known as “deep shouldering” in shoptalk), deep pockets and cavities (“pocketing”), and wide edges (“edging”).
 • Can extended flute cutters be applied to semi-finish operations?
  Yes. There are solutions that ensure this type of machining. For example, ISCAR HELITANG FIN LNK cutters carrying tangentially clamped peripherally ground inserts were designed especially for semi-finish milling.
 • Why do many types of indexable inserts for extended flute cutters feature a chip splitting design?
  Extended flute cutters work in heavy-load conditions. The following factors considerably improve cutter performance, which is why a chip splitting geometry is often integrated into the extended flute cutters’ design:
  • Chip splitting results in a wide chip being divided into small segments, which improves chip evacuation and chip handling.
  • The action of chip splitting strengthens vibration dampening of a cutter.
  • In many cases, chip splitting reduces cutting forces and power consumption, and leads to less heat generation during milling.
  • The small segments have fewer tendencies to be re-cut; this greatly improves rough milling of deep cavities and increases tool life.
 • What are the design configurations of ISCAR’s extended flute cutters?
  The ISCAR standard line of extended flute cutters comprises various designs:
  • Shell mills
  • Mills with cylindrical shanks (smooth or with flats, known as “Weldon-type”)
  • Mills with tapered shanks (7:24, HSK)
  • CAMFIX polygonal taper shank and replaceable cutting heads with a FLEXFIT connection
 • Can ISCAR’s extended flute cutters incorporate internal coolant supply channels?
  Most of ISCAR’s extended flute cutters have an internal channel for coolant supply through the body of the cutter.
 • Does ISCAR recommend extended flute cutters for milling titanium?
  Yes. Milling titanium usually involves removing considerable machining stock. It is a process with a significant buy-to-fly ratio and a large amount of metal needs to be removed. Extended flute cutters possess significant performance advantages in this area and their use can dramatically cut cycle time.
  Milling Gears and Splines
 • Does ISCAR provide tools for milling gears and splines?
  ISCAR’s current tool program, for milling spur gears with straight teeth and splines, has been developed to include three types of cutter:
  • cutters with indexable inserts
  • cutters with replaceable cutting heads based on the T-SLOT concept
  • cutters with replaceable MULTI-MASTER cutting heads
 • For which method of generating teeth are ISCAR’s milling tools intended?
  At present, ISCAR produces tools to generate tooth profiles by form milling.
 • When talking about generating a tooth profile, what is meant by “form milling”?
  Form milling is one of the methods for generating tooth profiles. In form milling, a milling cutter with a working shape like the contour of a tooth space, machines every tooth individually; and a workpiece is indexed through a pitch after generating one space.
 • Are there other methods of generating tooth profiles, apart from form milling?
  The principal methods (in addition to form milling) include gear hobbing, which uses a hob, a cutter with a set of teeth along a helix that mills the workpiece and that rotates together with the workpiece in a similar way to a worm-wheel drive; gear shaping with the use of a gear-shaping cutter, a rotating tool that visually resembles a mill; and by power skiving - a technique that combines gear milling and gear shaping. There are also other methods of generating teeth profiles, such as gear broaching, gear grinding, and gear rolling.
 • Is milling gear teeth the final operation of a gear-making process?
  In general, milling gear teeth is not the final operation in the gear-making process. After this operation, it is necessary to remove burrs and then the sharp edges of the teeth should be rounded or chamfered, for better engagement. Gear rounding, and gear chamfering operations are necessary to avoid quenching gears with sharp edges, which may cause various micro cracks that affect gear life. In addition, milling teeth ensures parameters that feature only gears of relatively low accuracy. As manufacturing precise gears demands tougher characteristics of accuracy and surface finish, other processes such as gear shaving, gear grinding, gear honing, etc., are also applied.
 • Usually, form gear milling relates mainly to individual and low-batch production. Why do manufacturers of general-purpose cutting tools, including ISCAR, include form gear milling cutters in their program for standard lines?
  With batch manufacturing, milling gear teeth is made on specific gear hobbing machines as gear hobbing productivity is substantially higher. However, advanced multifunctional machine tools increasingly widen the range of machining operations that can be performed. Technological processes developed for these machines are oriented to maximize machining operation for one-setup manufacturing, creating a new source for more accurate and productive manufacturing. Milling gears and splines is one of the operations suitable for performing on the new machines.
  These new machines require appropriate tooling and manufacturers of general-purpose cutting tools are reconsidering the role of gear-milling cutters in their programs for standard product lines.
 • What is the module in gearing?
  The module (modulus) is one of the main basic parameters of a gear in metric system. It is measured in mm. The module m of a gear with pitch diameter d and number of teeth z is the ratio of the pitch diameter to the number of teeth (d/z).
 • Does the inch (Imperial) system of gearing also use the module as a basic parameter in gearing?
  The inch (Imperial) system operates another basic parameter: the diametral pitch. This is the number of gear teeth per one inch of the pitch diameter. If a gear has N teeth and it features pitch diameter D (in inches), diametral pitch P is calculated as N/D. Sometimes, when specifying gears in inch units, the so-called English module is used. In principle, this module has the same meaning as the module in the metric system, e.g. the ratio of the pitch diameter and the number of teeth; however, the pitch diameter should be taken in inches and not in millimeters like in the metric system.
 • What is the difference between gear and splines?
  Gears in a gear train are intended for transmitting rotational movement between 2 shafts (while the axes of the shafts are not always parallel) and, in most cases, this transmission is combined with changing torque and rotational speed. The gears are used also for transforming rotational movement into linear movement. A splined joint is a demounted connection of two parts to transfer the torque from one to another. The torque is not changed here.
 • What is the difference between splines and serrations?
  Within this context, serrations represent a type of spline. The serrations feature V-shaped space between teeth. They are commonly used in small-size connections.
  Grooving
 • What is the first choice for Heavy Duty Grooving?
  • For Groove Only applications, use the DOVEIQGRIP TIGER insert that comes in widths of 10 - 20 mm
  • For Groove-Turn applications, use the SUMO-GRIP TAGB insert that comes in widths of 6 - 14 mm
 • What is the best chip former to machine ductile/gummy materials?
  Use the "N" chip former. It is offered in 3 - 8 mm widths for external GIMN inserts and 2 -5 mm widths for internal GEMI/GINI inserts.
 • What are the recommended grades to use on ISO-M / ISO-P materials?
  • The first choice for many applications is IC808
  • If you need a harder grade with more wear resistance use IC807
  • If you need a tougher grade with more impact resistance (Interrupted cuts) use IC830
 • What is the best grade to machine ISO-S (high temperature alloys)?
  • Use IC806 is to machine high temperature alloys as your first choice.
  • For harder ISO-S materials (HRC>35) use IC804
 • What grooving tool-holders should I use on Swiss-Type machines?
  Use our unique Side-Lock GEHSR/GHSR tools, which provide both front and back access that is much easier for Swiss-Type machines (as opposed to the conventional top clamping).
 • What are the most recommended grades/geometries for grooving/groove-turning cast iron?
  Use the TGMA/GIA inserts that feature a K-Land combined with grades IC5010 or IC428
 • What are the most recommended grades/geometries for grooving/groove-turning aluminum?
  • Use the GIPA/GIDA/FSPA inserts that feature a very sharp and positive cutting edge and a polished top rake combined with IC20 carbide grade or ID5 PCD
  • For widths of 6 – 8 mm, FSPA round inserts are the best choice due to their superior clamping method
 • What tools/inserts should I use for internal grooving in small diameter bores?
  • Bore diameter 2 – 10 mm: use PICCO inserts on PICCO ACE tools
  • Bore diameter 8 – 20 mm: use GIQR inserts on MGCH tools
  • Bore diameter 12 – 25 mm: use GEMI/GEPI inserts on GEHIR tools
 • How can I reduce vibrations?
  • Use the minimum possible overhang
  • Work with constant RPM
  • Reduce the RPM if needed
  • Reduce the insert width in order to decrease the cutting force
  • For widths of 6 and 8 mm, use WHISPERLINE Anti-Vibration blades
 • In what cases do you recommend the use of JETCUT tools with internal coolant?
  JETCUT tools are recommended for all coolant pressure levels (10 – 340 Bar) and all applications, as they deliver a repetitive and reliable coolant supply directly to the cutting edge at the exact point where it is needed, improving tool life and chip control
  Parting
 • What are ISCAR’s priorities for PARTING OFF?
  • For general applications up to 38mm part diameter, use DO-GRIP style double-ended inserts
  • Above 38mm: Use TANG GRIP style –single ended insert
  • Up to 40mm diameter: Use PENTA IQ , a highly economical insert with 5 cutting edges
 • What is the best grade for machining steel (ISO P)?
  • IC808/908
  What is the best grade for machining stainless steel (ISO M)?
  • C830/5400
 • What is the best insert geometry / chipformer for machining steel?
  • Use "C" geometry, for example DGN 3102C
  What is the best insert geometry / chipformer for machining stainless steel?
  • Use "J" geometry, for example DGN 3102J
 • What are the most recommended tools and inserts for machining miniature parts?
  • First choice is ISCAR DO-GRIP style (double-ended inserts) which has positive geometry, for example DGN 3102J & DGN 3000P
   * Use tools with Short Head dimensions, for example DGTR 12B-1.4D24SH
  • Second choice is to use ISCAR PENTA CUT, an economical insert with 5 cutting edges, for example :
   * PENTA 24N200J020 IC1008 (insert)
   * PCHR 12-24 (tool)
 • What is the best tool for heavy duty applications?
  • Use ISCAR TANG GRIP (single ended) insert – choose width according to part diameter
  • For heavy duty applications ISCAR offers 5-12.7mm insert widths
  • IC830 is the most suitable grade
  • Recommended insert geometry /chipformer is "C" type
 • How to reduce the bur on the part?
  • Use an R or L style of insert - these inserts have a lead angle, so the cutting edge is not straight
  • Also use a positive cutting rake, for example: DGR -3102J-6D (6D =6 degrees lead angle)
  • It is highly recommended to reduce the feed by 50% at the final cut
 • How to improve insert lifespan?
  Analyze the failure phenomena and choose grade accordingly:
  Wear: use a harder grade such as IC808 or 807
  Breakages: choose a harder grade such as IC830
 • Which is the best insert for an interrupted cut?
  Use a negative cutting rake, "C" chipformer and IC830 grade
 • How to improve chip control when long chips appear?
  • Select the correct chipformer and cutting parameters in order to obtain good chip formation
  • Choose a more aggressive chipformer
  • To increase feed, please refer to ISCAR user guide
 • How to improve part straightness and surface?
  • Use neutral insert and a stable tool with the minimum overhang needed
  • Adjust the cutting parameters
  Holemaking
 • What is the recommended coolant flow rate?
  Depends on diameter. For example, the minimal flow rate for 6 mm SUMOCHAM is 5 liters per minute. For 20 mm, the minimal flow rate require is 18 liters per minute. For more information, please refer to SUMOCHAM user guide in our catalogue, page 491.
 • What is the recommended coolant pressure?
  Depends on diameter and tool length. For example, the minimal pressure for 6 mm SUMOCHAM on 8xD is 12 bar. For 25 mm SUMOCHAM on 12xD, the minimal pressure required is 4.5 bar. For more information, please refer to SUMOCHAM user guide in our catalogue, page 491.
 • What straightness can be achieved with the SUMOCHAM line?
  With a stable set-up, deviation may vary from 0.03 mm to 0.05 mm for each 100 mm of drilling depth. Important: Achieved results may vary due to machine, fixture, adaptation, etc.
 • What is the correct deep drilling cycle with the pre-hole and the next tool?
  In order to avoid mistakes, it is best to prepare the pre-hole with the same geometry that you intend to use for the subsequent deep drilling operation. For a more detailed explanation, please refer to our catalogue, page 492.
 • Is it possible to make boring operation with SUMOCHAM?
  No, the SUMOCHAM family is not designed for boring operations. Failure of the tool and insert may occur.
 • What is the recommended geometry for titanium?
  The first choice is ICG. The second choice is ICP.
 • Is it possible to regrind SUMOCHAM heads?
  Yes, ICP/ICK/ICM/ICN geometries can be reground up to three times. Please see a detailed explanation on pages 502-504 in our catalogue. Note: FCP/HCP/ICG/ICH geometries can be reground only at TEFEN.
 • What is the maximum permitted run-out for SUMOCHAM?
  To achieve best performance and tool life, radial and axial run-out should not exceed 0.02 mm. A detailed user guide can be found in our catalogue, starting on page 490.
 • Is it possible to use SUMOCHAM for interrupted cut operations?
  SUMOCHAM cannot withstand interrupted cut operations. Loss of clamping force of the tool may happen, eventually leading to falling out of the insert.
 • What solution does ISCAR recommend for hard materials?
  For hard materials we recommend our SCD-AH solid carbide drills made from IC903 grade, or a semi-standard option for SUMOCHAM line, the ICH heads.
 • What type of adapter is recommended?
  The recommended adapter is the one that is most suited for the tool's shank. For example, if the shank is round, the most accurate adapter would be of the HYDRO type. Please refer to page 829 in our catalogue.
 • What should be the maximum exit be for the SUMOCHAM exit hole?
  The exit for the materials should not be more than 2-3 mm less than the diameter edge of the insert.
 • What is your recommended solution for aluminum machining?
  Answer: Depends on the application. SUMOCHAM line has ICN inserts, which offer a dedicated solution for rilling non-ferrous materials.
 • What are the criteria to look for to indicate when SUMOCHAM heads are worn out?
  It is best to measure wear on a microscope. Additional indicators for wear are illustrated on page 493 in our catalogue.
  Reaming
 • When is a reaming operation required?
  A reaming operation is needed when the tolerance or/and surface finish requirements are tight and can't be achieved by drilling or boring.
 • For what tolerance field are the standard reamers suitable?
  Standard ISCAR reamers are suitable for IT7 field.
 • Are the standard reamers suitable for all materials?
  Standard reamers are suitable for most materials, but for the ISO N and ISO S material groups, it is preferable to consult the technical department for the most suitable solution.
 • What is the average tool life for a reamer?
  Since there are many different factors that affect its tool life (such as material, coolant, tolerance, runout etc.), it is difficult to estimate tool life and each case should be investigated individually.
 • Is it possible to ream without any coolant?
  No. It is impossible to ream without coolant; the most optimal situation is working with internal coolant but reaming with external coolant is also an option.
 • What recommended stock material should be left over before reaming?
  The recommended stock material depends on the machined material, reamer diameter and the tool used for hole preparation. In general, it can range from 0.15 to 0.4 mm per diameter.
 • What is the highest spindle runout possible for a reaming operation?
  In general, the highest spindle runout possible for reaming is around 0.01mm, but this also depends on the size and tolerance requirement. Above 0.01mm, the customer should use an ADJ system for runout compensation and adjustment.
  ISO
 • How to increase productivity for super alloys and Ni-based materials with ISCAR Ceramic Grades?
  ISCAR has a wide range of ceramic grades, such as the IW7, for machining super alloys and Ni-based materials.
  Our ceramic grades have the ability to work ten times faster in cutting speed - from 150M/min up to 450M/min - which is ten times higher than any conventional carbide inserts. This dramatically increases productivity.
 • What is ISCAR’s first choice in chip formers for steel machining?
  ISCAR introduces three new chipformers for finishing medium and rough turning of steel: F3P, M3P and R3P.
  The chipformers, combined with ISCAR’s SUMO TEC grades, deliver higher productivity, longer tool life, improved workpiece quality, and more reliable performance. The new chipformers generate less heat and avoid the problem of chips attaching themselves to cutting tools and components. Chips are broken down into smaller pieces, preventing them from tangling around the workpiece and enabling more efficient removal from conveyor belts.
 • How to improve chip control with the CBN insert?
  CBN inserts are mainly used for machining hard materials with high hardness levels from 55 and up to 62 RC . Conventional CBN inserts offer a wide range of brazed and flat tips that produce long and curled chips during the turning/machining of hard steel. The result is long chips that scratch the work piece and damage the surface quality. The ISCAR solution is a new CBN insert with grinded chip breaker on the cutting edge, providing excellent chip control in medium to finishing applications with high surface quality.
 • How to reduce vibrations on a boring bar with a high overhang of more than 4xBD?
  Throughout the world, machinists have to deal with the presence of problematic vibrations on a daily basis. To help solve these difficulties, ISCAR’s Research and Development division has produced an anti-vibration boring bar which contains the dampening mechanism inside the body. This reduces and even eliminates vibrations when using boring bars with a high overhang. The new anti-vibration line is called WHISPERLINE.
 • How to increase productivity in gray cast iron machining with ISCAR Ceramic Grades?
  Gray cast iron is recognized as the most popular material in the automotive industry. For machining gray cast iron, ISCAR offers a wide range of ceramic grades such as IS6 SiAlON inserts.
  The IS6 grade was developed in order to increase productivity in gray cast iron machining. The main advantage of our IS6 SiAlON ceramic grades is the ability to work three to four times faster in cutting speed, from 400M/min and up to 1200M/min, which is three times higher than any conventional carbide inserts. This increases productivity dramatically.
 • What is ISCAR’s first choice in chip formers for stainless steel?
  ISCAR is introducing 3 new chipformers: F3M, M3M and R3M for finishing, medium and rough turning stainless steel which, together with the most advanced SUMOTEC grades, provide higher productivity, tool life and performance reliability.
  The F3M chipformer has positive rake angles for smooth cutting, reduced cutting forces and insert wear, leading to dramatically increased tool life.
  The M3M chipformer is for medium machining of stainless steel with reinforced cutting edge and positive rake angle to reduce cutting forces and for smooth cutting.
  The R3M chipformer for chip breakers is for rough machining of stainless steel with reinforced cutting edge and positive rake angle to reduce cutting forces.
 • What is the effect of high-pressure coolant?
  The main advantage of the JETCUT tools is the ability to supply the coolant directly into the cutting zone to ensure high coolant efficiency in order to improve chip control, reduce heat and extend insert life.
  The high pressure coolant effect is mainly achieved in the machining of sticky and gummy materials such as super alloys, stainless steel, titanium etc…
  Ceramic Grades & Inserts
 • How to increase productivity of Ni-based and other superalloys with ISCAR ceramic grades?
  ISCAR has a wide range of ceramic grades, for example IW7, for machining Ni-based and other superalloys. Our ceramic grades have the ability to work 10 times faster in cutting speed, starting from 150M/min and going up to 450M/min which is 10 times higher than any conventional carbide inserts. This increases productivity dramatically.
 • Which chip formers does ISCAR recommend for steel machining?
  ISCAR has introduced three new chip formers for finishing medium and rough turning of steel: F3P, M3P and R3P. Combined with ISCAR’s SUMO TEC grades, the chip formers offer higher productivity, longer tool life, improved workpiece quality and more reliable performance. The new chip formers generate less heat and avoid the problem of chips attaching themselves to cutting tools and components. Chips are broken down into smaller pieces, preventing them from tangling around the workpiece and enabling more efficient removal from conveyor belts.
 • How to improve chip control with CBN inserts?
  CBN inserts are mainly for machining hard materials with high hardness - from 55 and up to 62 RC materials. Conventional CBN inserts offer a wide range of brazed and flat tips that produce long and curled chips during the turning machining of hard steel, resulting in long chips that scratch the work piece and damaging the surface quality. The ISCAR solution is a new CBN insert with grinded chip breaker on the cutting edge, which provides excellent chip control in medium to finishing applications with high surface quality.
 • How to reduce vibrations on boring bars with a high overhang of more than 4xBD?
  Throughout the world, machinists deal daily with problematic vibrations. ISCAR’s Research and Development department has designed and developed the WHISPERLINE range of anti-vibration tools to resolve this issue, including a boring bar with the dampening mechanism inside the body that eliminates and reduces vibrations when using bars with a high overhang.
 • How to increase productivity of gray cast iron with ISCAR ceramic grades?
  The most popular material in the automotive industry is gray cast iron. For machining gray cast iron, ISCAR offers a wide range of ceramic grades including IS6 SIALON inserts. Developed especially to increase productivity in gray cast iron, the IS6 SAILON grade can work 3 or 4 times faster in cutting speed - from 400M/min and up to 1200M/min which is 3 times higher than any conventional carbide inserts. This increases productivity dramatically.
 • What is ISCAR’s first choice in chip formers for stainless steel?
  ISCAR has introduced three new chip formers: F3M, M3M and R3M for finishing, medium and rough turning stainless steel. Combined with the most advanced SUMOTEC grades, the chip formers provide higher productivity, tool life and performance reliability. The F3M Chipformer has positive rake angles for smooth cutting, reduced cutting forces and insert wear, leading to dramatically increased tool life. The M3M Chipformer is designed for medium machining of stainless steel with reinforced cutting edge and Positive rake angle, to reduce cutting forces and ensure smooth cutting. The R3M Chipformer for chip breakers is designed for rough machining of stainless steel with reinforced cutting edge and positive rake angle, to reduce cutting forces.
 • What is the effect of high-pressure coolant?
  JETCUT tools have the ability to supply coolant directly into the cutting zone, ensuring high coolant efficiency, improved chip control, reduced heat and longer insert life. The high pressure coolant effect is applied to the machining of sticky and gummy materials such as super alloys, stainless steel, titanium etc.
  Threading
 • What is the most suitable grade for machining stainless steel?
  IC1007
 • What is the most suitable grade for machining HTA?
  IC806
 • What is the most suitable grade for low speed and unstable machines?
  IC228
 • What is the smallest recommended pass for thread profile?
  Bigger than honing size
 • Why doesn’t the chip breaker function?
  Apparently the depth of cut is too small, so the chip breaker is inefficient
 • How we can improve chip control?
  Improve chip control by selecting the correct infeed type:
  • Radial infeed
  • Flank infeed
  • Alternating flank infeed
 • How we can shorten process time?
  Use with multi tooth threading inserts (2M, 3M)
  Using two or three teeth combinations allow fewer passes and shorter cutting times. These are available for the most common profiles and pitches and are a good choice for economic threading in mass production.
 • What is the difference between partial to full profile insert?
  Partial profile:
  • Performs different thread standards and is suitable for a wide range of pitches that have a common angle (60º or 55º)
  • Inserts with a small root-corner radius suitable for the smallest pitch of the range
  • Additional operations to complete the outer/internal diameter is necessary
  • Not recommended for mass production
  • Eliminates the need for different inserts
  Full profile:
  • Performs complete thread profile
  • Root corner radius is only
  • Suitable for the relevant pitch
  • Recommended for mass production
  • Suitable for one profile only
 • How to select the correct anvil?
  Anvils for positive inclination angle are applicable when turning RH thread with RH holders or LH thread with LH tool holders.
  Anvils for negative inclination are used when turning RH thread with LH holder or LH thread with RH tool holder.
  Use AE Anvils for EX-RH and IN-LH Tool holders.
  Use Al Anvils for IN-RH and EX-LH Tool holders.
  Carbide Grades
 • What is a carbide grade?
  A combination of cemented carbide, coating and post-coating treatment produces a carbide grade. Only one of these components - the cemented carbide - is the necessary element of the grade. The others are optional. Cemented carbide is a composite material comprising hard carbide particles that are cemented by binding metal (mainly cobalt).
  Most cemented carbides used for producing cutting tools integrate wear-resistant coating and are known as “coated cemented carbides”. There are also various treatment processes that are applied to already coated cemented carbide (for example, the rake surface of an indexable insert). “Cemented carbide” can refer both to the substrate of a coated grade and to an uncoated grade.
 • How does ISCAR classify carbide grades?
  The international standard ISO 513 classifies hard cutting material based on their reasonable applicability with respect to the materials. ISCAR adopted this standard and uses the same approach in tool development. Cemented carbides are very hard materials and therefore they can cut most engineering materials, which are softer. Some carbide grades demonstrate better performance than others in cutting tools applied to machining a specific class of materials.
 • The groups of application of carbide grades in accordance with ISO 513 include letters and numbers after the letter. What do they mean?
  The letters in the group of application define a class of engineering materials, to which a tool that is produced from a specific grade, can be applied successfully. The classification numbers show hardness-toughness ratio of the grade in an arbitrary scale. Higher numbers indicate an increase in grade toughness, while lower numbers indicate an increase in grade hardness.
 • What is SUMO TEC technology?
  SUMO TEC is a specific post-coating treatment process developed by ISCAR. The treatment has the effect of making coated surfaces even and uniform, minimizing inner stresses and droplets in coating. In CVD coatings, due to the difference in thermal expansion coefficients between the substrate and the coating layers, internal tensile stresses are produced. Also, PVD coatings feature surface droplets. These factors negatively affect a coating and therefore shorten insert tool life.
  Applying SUMOTEC post-coating technologies considerably reduces and even removes these unwanted defects and results in increasing tool life and greater productivity.
 • Why are PVD nano layered coatings considered so efficient and progressive?
  PVD coatings were introduced during the late 1980’s. With the use of advanced nanotechnology, PVD coatings performed a gigantic step in overcoming complex problems that were impeding progress in the field.
  Developments in science and technology brought a new class of wear-resistant nano layered coatings. These coatings are a combination of layers having a thickness of up to 50 nm (nanometers) and demonstrate significant increases in the strength of the coating compared to conventional methods.
 • The designation of ISCAR’s carbide grades usually starts from letters “IC”. Why is grade DT7150 (DO-TEC) designated differently?
  Coating technology features two principal directions - Chemical Vapor Deposition (CVD) and Physical Vapor Deposition (PVD). Technology development allows both methods – CVD and PVD – to be combined for insert coatings, as a means of controlling coating properties.
  ISCAR’s carbide grade DT7150 features a tough substrate and a dual MT CVD (Medium Temperature CVD) and TiAlN PVD coating. The grade was originally developed to improve the productive machining of special-purpose hard cast iron.
  Engineering Materials
 • When giving recommendations about cutting data, how does ISCAR classify engineering materials?
  ISCAR material groups are organized in accordance with international standard ISO 513 Classification and application of hard cutting materials for metal removal with defined cutting edges — Designation of the main groups and groups of application and technical guides VDI 3323 Anwendungseignung von Harten Schneidstoffen (English: Information on applicability of hard cutting materials for machining by chip removal). VDI (Verein Deutscher Ingenieure) is the Association of German Engineers.
 • The ISO 513 standard specifies cutting tools intended for machining stainless steel as the tools that apply to Group M. Is this correct?
  In ISO 513, Group M (yellow identification color) relates to the tools for machining stainless steel of austenitic and austenitic/ferritic (duplex) structure. Ferritic and martensitic stainless steel belong to Group P (blue color) and starting cutting data should be set accordingly.
 • Is machining titanium like machining austenitic stainless steel?
  Commercially pure titanium and, with some applications, α- or α-β- titanium alloys may be machined like austenitic stainless steel but not treated β- and near-β- alloys.
 • Why is the machinability of materials from ISO M and S groups considered together?
  These materials are difficult-to-cut materials and have common features that affect machinability: low thermal conductivity and high specific cutting force.
 • Does cast iron relate to ISO Group K?
  The majority of cast iron grades (grey, nodular, malleable) relate to Group K.
  When machining hardened or chilled cast iron, appropriate cutting tools (and corresponding cutting data) should be chosen as recommended for Group H.
  Austempered ductile iron (ADI) in its soft condition is connected with Group P.
  Austempered ductile iron (ADI) in its hardened condition is connected to Group H.